Special Offer

Author

Emovere dan Homeostasis Ku

Salam Semua...
Ari ni da ari ahad.. Sok da ari isnin.. Tetiba lak semangat nak g keje tu ada.. Ye la cuti pun tak de guna sebab bukan pergi mana2 pun. So better keje la.. Emm... Kalau la tmpt keje tu dapat gaji da lama aku buat OT... Leh simpan duit untuk masa depan.. So entri kali ni berkaitan dengan emovere...

Emosi berasal dari perkataan greek "emovere" yang membawa maksud "untuk keluar. Oleh itu emosi akan ditonjolkan untuk dipuaskan oleh seseorang. Eh..eh.. macam bagi lecture plak.. ok la.. sebenar different person have different way to express their own emotion.. You have to know how to differetiate between emotion and feeling.. Tak sama ok...

Ok la bercakap tentang emovere ku ni sebenarnye akan affect pada homeostasis atau term yang lebih mudah ialah keseimbangan manusia. Bile kite berada dalam keadaan emosi yang tak stabil, keseimbangan kite jugak terganggu.. Memang betul pon... Bile garisan homeostasis terganggu maka habislah la aku. Mula lah jantung berdenyut laju.. Sakit woo.. Tapi apa yang penting adalah bagaimana nak menguruskan emosi tu kan..

Tapi kadang tu aku rasa manusia akan berterusan beremosi selagi keperluan yang dingini tu tak mencapai kepuasan dan aku sememangnye mengakui bahawa selagi kepuasan tidak di penuhi selagi tu la tak kan settle.. Apapun aku kena la redha.. Nak buat macam mana.. Nasib badan kan... Kena think positif even though sangat sakit menerima kenyataan tersebut.. Kenyataan apa?? Kenyataan nak shopping and keluar jalan-jalan.. Bosan la cuti ni duk terperuk je kat bilik. So next week i have to plan something and tak perlu lagi menunggu apa yang tak pasti. Yang pasti sabtu dan ahad akan datang ni diisi dengan something yang bermakna.. ngee...

Cukup sini sahaja untuk entri kali ni.. mau ok kan mood...layan lagu heavy.. Erkk... Orang lain suka layan sentimental... tapi aku kureng la bab sentimental ni.. Lau sentimental kang nangis lak.. So better layan rock then dapat kuatkan diri aku nih...

P/S: SELAIN DGR LAGU, MENGAJI ITU BAIK UNTUK KEKUATAN DALAMAN.. :) MOOD KENA HAPPY... REDHA ATAS SEGALANYA.. DEMI MASA DEPAN, PAHIT HARUS DITELAN.
0 Komentar untuk "Emovere dan Homeostasis Ku"

IKLAN


PopAds.net - The Best Popunder Adnetwork
Back To Top