l Al-Kisah Bloggers l

Salam Semua...

Hari ni aku nak cakap pasal blogger-blogger. Walaupun aku bukan otai dan jarang update blog tapi aku masih mengikuti perkembangan blogger2 pujaan aku. Erk.. Emm honestly tak de blogger pujaan pun. Sekadar datang baca entri dan komen. Hehe..



Ok la.. Tak kisah la pasal tu kan.. Ok jom baca apa yg aku nak ckp...

1.Blogwalking.

Adakah blogwalking tu satu kemestian dalam dunia blogging? Ya, sebab blogger nak up traffic so kena la blogwalking, blogjogging dan mcm2 la. So apa yang penting kena ada shoutbox utk memudahkan blogger yang datang tinggalkan link utk anda follow2 betul x.. Tapi ada la alkisahnya dimana ada blogger dtg tinggalkan link and suh anda follow then bile and follow then si blogger ni tak nak follow anda.. Alkisahnye...

2.Nuffnang.

Dalam blog iklan nuffnang mesti wajib ada.. So blogger dpt jana pendapatan dengan nuffnang.. Aku nyer akaun nuffnang tak gempak mcm blogger lain.. Sikit je.. Tapi biasanya ada yg dtg tolong blogger lain klik nuffnang tapi kunjungan klik nuffnang tidak dibalas. Alkisahnye..

3.Copy Paste Entri

Perghh.. Ni satu lagi kisah tragis di mana ada blogger yg penat2 buat research cari informasi utk share ilmu ngn orang lain then ilmu tersebut telah dicopy pastekan (tukar tajuk ) dan dihak milikkan oleh blogger lain. Patutkah?? Tak patutkan. Da la mengaku tu hak sendiri. Kredit pun tak nak bagi.. Seperti yg berlaku kt blogger Redzuan-Ridz  So blogger yg ingin berkongsi atau menggunakan informasi yg diperolehi oleh blogger lain sila minta kebenaran terlebih dahulu. Bila dipersoalkan nnti x pandai jawab pastu kantoi... Alkisahnye..

4. Gmbr-Gmbr.

Wohoo.. aku suka stalk blogger baca entri personal sambil tgk gmbr2. Tapi yang aku perasan ramai blogger perempuan yang meletakkan gmbr baby,honey,syg,cinta hati dan seangkatan dengannya. Tapi blogger lelaki tak de plak.. Kenapa eh? Malu ek? (Sila jawab). Alkisahnye..

5. Follower

You follow  me, I follow you. Haha.. Ni biasa la kan. Aku pun ada buat mcm ni. Sapa follow aku, aku follow balik.. Aku pun ada follow blogger2 lain walaupun tidak difollow balik. Alkisahnye..

6. Blogging?

Kenapa orang suka blogging? Sebab nak sampaikan maklumat la kan. And share macam2. Dulu aku masa mula2 start punye tak tahu macam mana la org lain ada template punye cntik, dgn header la,glitter la.. So trial and error. Then da thu sikit demi sikit. Tujuan aku blogging selain nak share info ngn blogger lain (jika suka bace akunye blog) adalah nk lepaskan apa yang aku rasa and apa yg aku pendam. Jenis aku tak suke nak luah verbally. Aku tak thu mcm mne nak ckp. Huhu.. Tapi if orang ada masalah sukar nk luahkan masalah if dalam kaunseling buat je art therapy.. :) Alkisahnye..

Ni la alkisahnye apa yang aku lihat dan dengar. Ni bukan cerita bohong. Aku bukan nak buat-buat cerita. Aku tulis berdasarkan apa yang aku nampak.

Sekian.
Tag : personal
2 Komentar untuk "l Al-Kisah Bloggers l"

yeahhh,,btol3..hehe.nice info..=)tq

welcome cikida.. hehe.. dr mata yg melihat, hakikatnye ni la. :)

IKLAN


PopAds.net - The Best Popunder Adnetwork
Back To Top