The Meaning of Catharsis

Assalamualaikum

Ari Sabtu yg membosankan. Plan nk ke PWTC terpaksa cancel sebab perhimpunan yg dikatakan 'aman' tersebut. BERSIH dah jadi KOTOR

Ok la ari ni aku nk ckp pasal "KATARSIS". Aku selalu ckp yg aku mencari katarsis dlm blog ni kan. Tapi kadang ada org tak tahu apa makna katarsis tu. Aku pun tak kan tahu kalau tak belajar. Mentang-mentang belajar, so selalu la nk guna term psychology kan. Ala sharing is caring. Heee.. Hope sapa yg tak tahu lepas ni da tahu la kan apa makne katarsis ni :)



A catharsis is an emotional release. According to psychoanalytic theory, this emotional release is linked to a need to release unconscious conflicts. For example, experiencing stress over a work-related situation may cause feelings of frustration and tension. Rather than vent these feelings inappropriately, the individual may instead release these feelings in another way, such as through physical activity or another stress relieving activity.

So, blog ni la tempat aku release segala macam benda yg ada dlm kepala otak and hati aku. Tapi aku pernah tgk orang yg pemendam tapi skali die meletup perghhh abis benda keluar kot. Wahaha.. Bahaya tu. So perlu tahu how to release your emotional. Kalau tak parah nanti. Silap-silap bleh end up kat psychiatry ward. So jangan ambil mudah benda ni ok?


P/S: Bile da masuk dunia keje ni baru tahu susahnye keje and susah nk urus duit sendiri.. :P


2 Komentar untuk "The Meaning of Catharsis"

1st time dengar med term tu. hehe thanks for sharing. :)

betul tu klu pndam tak luah susah jgk..baik kita luah kurang sikit trknan ;-)

IKLAN


PopAds.net - The Best Popunder Adnetwork
Back To Top