Special Offer

Author

Spice of Love : Bergaduh?

Assalamualaikum

Sedangkan lidah lagi tergigit, apa pula suami isteri, buang yang keruh ambil yg jernih, baru teguh peribadi... Apa guna kita bertengkar, suami isteri harus bersabar..(nyanyi ikut rentak lagu Allahyarham P.Ramlee dan Saloma)

Naa.. ckp pasal bergaduh dlm hubungan ni sapa yg tak pernah gaduh? Mesti pernah kan? Kadang tu bile tak gaduh rasa mcm nk cari pasal kan? Macam aku. Huahaha.. Gaduh ni penting jugak sebenarnye. Sebabnye dengan gaduh lagi bertambah erat hubungan tu. Orang lain kata mcm tu and aku pun rasa mcm tu. *winkwink



Kalau dlm family pun sama, mesti nk gaduh and cari pasal dengan adik beradik. Setiap hari pasti nak gaduh. Zaman kecik dulu asal gaduh je mama aku ckp pergi amik parang tu nk tengok sapa menang. Tapi tak amik pun. Aku tnye member aku pun mak dorang offer parang jugak. Maknanye kami satu kapal la. Tapi janganlah offer kat budak skang. Budak skang lain. Tak mcm budak zaman dulu. :) Bile da besar duk jauh-jauh semua rindu nk balik jmpe semua. Bile jmpe then duk borak-borak pasal zaman kecik-kecik dulu. Lepas tu sama-sama gelak. Dua tiga hari kemudian gaduh balik. Da besar pun masih cari gaduh.. Tak pe, gaduh manja-manja gitu.. 

Bile dengan Lurviey, according to Credo Personality aku rasa he's cognitive person while me more to emotional. So sebab tu la sometimes benda yg simple bagi Lurviey ianya adalah complicated bagi aku. Maka tercetuslah pergaduhan sebelah pihak. Huahaha.. Aku gaduh sorang-sorang and he just ignore the issue. Kena ceramah free lagi. Apapun happy cuz Lurviey melayan je. Thanks eyh honey.. Thanks for understand your histrionic lover. Even gaduh pun tak pernah sampai sehari. Paling lama pun 4 jam je. 

Gaduh itu perlu, dengan gaduh kite tahu apa kelemahan kite and kite cube memperbaiki kelemahan tersebut. Tapi kadang-kadang utk perbaiki kelemahan tersebut kite perlukan sokongan. Tanpa sokongan susah jugak la. Tapi janganlah plak asyik nk bergaduh. Tak harmoni plak hidup. So kena faham konsep gaduh. Ianya ibarat penambah perisa dlm kasih sayang,perhubungan dan kehidupan.

Sometimes orang ckp 'hey you learn psycho and counseling and you shud know how to behave' and I said ' I also human being and when we with our family we act like this, when with frens we behave like that BUT when we in front of our client we behave professionally' . Walaupun skang aku bukan dlm bidang tersebut aku mengaplikasikan apa yg aku belajar kat uni but bile dengan Lurviey semua tu hilang. So, apapun just be yourself. Tak perlu bertukar dan jadi orang lain cuz kadang kala ada org lain ingin jadi mcm kite.. Bersyukur dan perbaiki diri (peringatan utk diri sendiri)


P/S: Sekadar berkongsi untuk renungan bersama. Kalau salah tegurlah.. =)


3 Komentar untuk "Spice of Love : Bergaduh?"

mak ngan ayah saya pun sellau offer parang bila kitorang gaduh adik beradik..hehe

kdg2 gaduh tu mengeratkan lagi hbgn bila ade adgn mintak2 maap n pujuk2. :)

hahaha..samalah, mak nur pun offer parang gak..!

agaknya org tua dulu2 kalau mrah mcm tu lah kot ayatnya..PARANG...hehehe

IKLAN


PopAds.net - The Best Popunder Adnetwork
Back To Top