Special Offer

Cream Puff In Da House

Assalamualaikum

Pepagi bangun semangat nk tahu mcm mne nk buat 'Cream Puff". Penglibatan aku hanya 20 percent je. Ehh tak.. tak.. hanya 15 percent je. Actually bahan nk buatnye amatlah mudah tapi proses nk buat tu yg agak rumit and sememangnye aku tak suke benda yg rumit-rumit ni. (ckp je la malas kan ). Jom ushar gmbr kat bawah yg di snap oleh photographer yg tak pro. Erk...

Ni gmbr telur yg dikepuk hingga sebati ok...Kena make sure betul2 telur putih and kuning tu bercampur.


Ni plak marjerin and air atas dapur.


Hasilnye mcm ni la. Biar marjerin tu hancur and kasik mendidih sebelum campur ngan tepung gandum ok.



Hasilnye mcm ni. Then angkat and guna pipekan jadik mcm kat bawah ni. Agak2 la kan saiznye besor mane 


Tu die aku menggunakan teknik super macro aku. Mama wat bentuk mcm ni plak. Da nk mcm semprit plak.


Da settle bakar. Mama ckp bakar kena dua kali ngan suhu and timing yg berbeza. Terus aku tak masuk cmpur. Seriously mcm leceh gile aku rasa.


Setelah siap dibakar hasilnye mcm ni la. 


Then belah kat tengah-tengah tu utk letak intinye.


Ni lah intinye and aku tidak terlibat langsung dlm pembikinan inti ni. Da lupe ar taruk apa nk buat inti nih. 


Ni la hasilnye bile da taruk inti kt tgh2. Byk kan? Kalau kat kedai jgn harap la nk dpt inti banyak mcm ni.


See.. Nice giteww warnenye. Btw aku tak suke pun cream puff cume teringin nk belajar sbb mama ckp bahannye mudah. Tp tang proses tu yg leceh.  Nasib aku tak suke mkn. Kalau tak sakit jugak la kan. Chop-chop lupe nk bagitau mama aku ckp satu adunan tu leh dpt 60-80 biji ok. Kalau kat kedai berapa biji korang dpt dengan harga RM1,RM2 or apa2 la?? Sekian... 


P/S: Sok lil Bro balik Kuantan da. Kejap je masa berlalu..

0 Komentar untuk "Cream Puff In Da House"

IKLAN


PopAds.net - The Best Popunder Adnetwork
Back To Top