Special Offer

Author

Kapal Mewah Ikut Laluan Titanic

Assalamualaikum

Selamat pagi.. Tak sempat nk update santai info dunia tentang sebuah kapal mewah yg belayar mengikut laluan Titanic. Pergh.. Tike mahal nk mampus.. :) More info baca kt bawah ni..



LONDON - Hampir 100 tahun selepas kapal Titanic karam, sebuah kapal pesiaran mewah, MS Balmoral dengan jumlah penumpang yang sama memulakan pelayaran semalam.Kapal itu belayar dengan mengikut laluan yang sama Titanic dari pelabuhan di Southampton.Ia membawa 1,309 penumpang.Kapal itu turut menuju ke lokasi Titanic yang tenggelam pada 15 April 1912 di Lautan Atlantik. Titanic karam semasa pelayaran sulung menuju ke New York, Amerika Syarikat.

Pelayaran selama 12 malam itu adalah sempena ulang tahun ke-100 tragedi kapal terbabit.Pihak penganjur cuba menghidupkan semula pengalaman di atas kapal tersebut seperti sajian makanan yang sama sehingga kepada persembahan muzik secara langsung zaman itu.Menurut pihak penganjur, penumpang dari 28 buah negara menempah pelayaran itu.Sebahagian mereka merupakan saudara-mara penumpang kapal tersebut.

Tiket-tiket berharga AS$4,445 (RM13,595) sehingga AS$9,520 (RM29,117) ditawarkan kepada penumpang.Antara penumpang lain turut serta ialah para penulis dan ahli sejarah termasuk seorang pakar sejarah Titanic, Philip Littlejohn, seorang cucu mangsa yang terselamat.Sebahagian penumpang turut memakai pakaian pada zaman awal tahun 1900 semasa mereka menaiki kapal berkenaan.

Kapal itu tenggelam selepas ia melanggar bongkah ais.Penganjur pelayaran itu, Miles Morgan menyatakan ia merupakan pelayaran yang istimewa terutamanya untuk para saudara penumpang yang telah meninggal dunia.Kapal itu akan berlabuh di Cherbourg di Perancis dan Cobh, Ireland seperti yang dilakukan Titanic. - Agensi

Sumber: Kosmo Online


P/S: Salah satu movie cinta yg buat aku nangis selain dari filem Ketika Cinta Bertasbih, PS I Love You. 

13 Komentar untuk "Kapal Mewah Ikut Laluan Titanic"

Titanic mmg sejarah..;-)..mmg suka tgk filem tu..;-)

hi..
jemput join segmen pka.

http://pkaemerald.blogspot.com/2012/04/segmen-pka-rahim-feberet-color.html

tq :)

amboi... mhl ny.... :)

tp sejarah titanic mmg best, tak jemu tgok cte tu.. huhu

wahh mengembalikan kenangan masa kapal titanic tenggelam..mmg best giler cite titanic tuh..

p/s jemput join GA nih
http://mulan-sahbanu.blogspot.com/2012/04/1st-giveaway-miss-banu-aziela.html

filem titanic ni, mmg sedih..huhuhu

rasanya sekarang ni titanic tengah ditayangkan kat pawagam 3D...

Singgah sini dr link blog Mak dara....
http://masrinasidek.blogspot.com/

Yuhuuuuuu Emma singgah sini dari blog mak dara =)

titanic favorite filem saya....hehehe...salam perkenalan dr link mak dara...;)

mcm2 diorg buat..
harga x hengat punya tueh..
leh beli moto tu

mcm2 diorg buat..
harga x hengat punya tueh..
leh beli moto tu

teringin nak naik..:D #Berangan

yeah come from Bicara Mak Dara : Ini Link Saya.. Sila Promote!

Tengok anak nad jom..:)

http://www.nornadiah.com/2012/04/joeybaby-sugar-glider-kelihatan-30.html

Salam kenal dan salam terjah menerjah, dari link Bicara Mak Dara

http://hazey-2ndjanuary.blogspot.com

Jgn sudahnya tgelam mcm kapal Titanic udoh lerr..
mmg kes naya oiii...hehe!

IKLAN


PopAds.net - The Best Popunder Adnetwork
Back To Top