Special Offer

Author

Sikap Pemandu Degil

Assalamualaikum

Alhamdulillah Jumaat da berlalu. Kejap je masa da nk masuk April. Sebut April ingat pasal April Fool.. Pernah di 'fool' kan? Nasib aku tak penah.. Sapa buat confirm aku tak nak kawan da.

Ok la entri ni bukan pasal April Fool tapi pasal sikap segelintir pemandu. Tak kisah la pemandu kete besar ke kecik ke yang aku nk highlight dlm entri ni adalah ATITUDE.


Definition of ATTITUDE
manner, disposition, feeling, position, etc., with regard to a person or thing; tendency or orientation, especially of the mind: a negative attitude; group attitudes.


Nampak kat atas ni??Gmbr ni aku snap masa tunggu Lurviey kat Taman Melati petang tadi.. Bile sorang da buat, maka ada la org lain yg mengikut. See.. Now bas tak boleh nak lalu. Aku tgk pun panas. Kete tu boleh buat bodoh je. Bas tu tunggu ngan sabar je, tak de pon hon pon pon. Ish... Teruknye sikap pemandu kete ni. Tak de perasaan betul.. 


Then bas tu pun reverse la, baiknye.. Bile bas tu reverse baru die nk gerak. Kot ye pun nk tunggu org parking la tmpt yg betul and jangan la ganggu teksi,bas,kete nak lalu kat situ. Tak de pasal cari pasal. Macam last time ada satu kete MyVi parking kat kete Honda ni parking then masa tu kat kete Myvi Putih tu pun ada kete and masa tu hujan lebat. So bas pun lalu then you know what?? Kete Myvi kena langgar ngan bas tu je la. So sapa yg salah?? Nak saman pemandu bas tu?? Boleh ke nak fight kat Mahkamah? Mampu nk byr Lawyer? Ish.. Byk plak soalan aku.. Lurviey ckp, kalau bawak kes ni kat mahkamah pemandu tu bawak nama company and you know la company bas ni sure la byk duit. But how about individu yg nk menyaman tu? Mampu ke nk fight company? Da terang-terang salah diri sendiri.

Atitude/Sikap masyarakat makin hari makin menjadi.. Ok aku fokus kepada pemandu di atas jalan raya ok. Nk jenis bawak slow kat lane org bawak laju satu hal. Yg jenis buang sampah luar tingkap satu hal, yg jenis nk potong tanpa bagi signal satu hal, yg bagi lampu besar memang bikin hati aku panas.. Lampu putih plak tu.. Macam-macam la lagi... 

So, aku malas nk ckp apa sebab diri sendiri yg mampu ubah sikap sendiri. Wat kempen pun kalau jenis yg tak de kesedaran pun tak guna unless da jadi pada diri sendiri baru la ternganga.. "Sudah terhantuk,baru terngadah". 

Last, but not least

P/S: YANG BAIK ITU DATANG DARI ALLAH S.W.T. dan segala keburukan, kesalahan dan kesilapan datangnya dari diri aku sendiri...Sekadar meluahkan apa yg dilihat..



Tag : emovere
4 Komentar untuk "Sikap Pemandu Degil"

dya pun pernah alami situasi mcm ni..
baguslah pemandu bas tu.. kalau pemandu bas yang kurang sabar mesti dah hon punye..

kete tu mmg nk tgu bas tu hon, bg trplanting telinga dia dgr hon bas tu baru dia nk alihkn kddukn.. ;p

ad jugak yg gla hon . nmpak tu hon nmpak nih hon . haha . saket aty jeee

bile keputusan GA dapat tahu nih ? xsabar asee walaupon tatau menang ke tidokk . huhuk :D

http://supergirlshortstory.blogspot.com/

nur pernah tgk depan mata, kes mcm ni, sampai jln jadi jem teruk, last2 bas tu lalu buat bodoh je langgar kerete nissan yg halang laluan utama, apa lagi..kemek dari belakang sampai depen kete nissa tu..huhuh

IKLAN


PopAds.net - The Best Popunder Adnetwork
Back To Top