Monday, November 12, 2012

Program Kaunseling UM

Assalamualaikum

Entri infomasi buat mereka yang mencari maklumat berkenaan dengan maklumat jurusan kaunseling di Malaysia. As, ex-counseling student, aku nk share sikit info berkenaan dengan Ijazah Sarjana Muda Kaunseling UM. Since ada keyword yang masuk awal pagi tadi aku up entri ini bagi yang sedang mencari info.



Program Kaunseling terletak dibawah Fakulti Pendidikan UM. At first aku ingat aku akan jadi kaunselor sekolah tapi program kaunseling UM ini adalah bukan kaunseling pendidikan. That means if you want to be a school counselor you kena sambung KPLI.

Peluang Kerjaya?
Kaunselor di Hospital
Kaunselor Agensi Kerajaan
Kaunselor PDRM (BAKA) 
Kaunselor di IPT
Kaunselor di Klinik Sendiri.
Pakar Motivasi

Apa yang membezakan pakar motivasi dan kaunselor
Seorang kaunselor boleh menjadi pakar motivasi tetapi seorang pakar motivasi tidak boleh menjadi seorang kaunselor. Kenapa?

Setelah tamat pengajian, bagi kaunselor yang ingin practise dalam bidang kaunseling, mereka perlu berdaftar dengan [Lembaga Kaunselor] dan kaunselor terikat dengan [Akta Kaunselor 1998]

Program Ijazah Sarjana Muda Kaunseling mengambil masa 4 tahun atau 8 semester. Semester yang terakhir pelajar-pelajar akan menjalani praktikum di tempat yang dipilih. 


Apa yang best tentang Program Kaunseling ni?

Banyak subjek yang sgt best bagi aku. Antaranye assignment yang memerlukan pelajar untuk keluar interview orang. Cth: Aku pernah keluar pergi interview Presiden Malaysia Mental Health Association (MMHA) untuk assignment Vocational and Career Counseling dan jugak keluar mendapatkan info mengenai golongan minoriti di Malaysia (golongan Gay) untuk subjek Multi-Cultural Counseling. Byk info aku dpt tentang Gay ni. Tapi tak leh citer la kat sini. Confidential :)

Apa yang best lagi? Bile belajar kaunseling ni y'all akan belajar byk tentang manusia.. Dari segi pemikiran,tingkah laku dan emosi. Mcm mne benda2 ni relate pada kehidupan seharian. Bagaimana childhood memories or past experience affect people nowadays. Interesting!!! Lepas tu belajar tentang assessment which nk tgk tahap org stress mcm mne, personality orang mcm mne, belajar therapy dan lain-lain. 

Da masuk tahun 2 and 3, student da kena cari klien untuk buat sesi kaunseling (individual and group counseling). Sesi kaunseling akan di jalankan di makmal kaunseling yang lengkap dengan air cond, camera untuk recording, and mcm2 la. Very condusive place utk conduct counseling session.

Those yang berminat and terfikir nk amik kaunseling after STPM tu boleh la apply then hadir interview. Kalau lulus interview tu dapatlah masuk and jadi student counseling. Lagi satu skang biasiswa under JPA da ada untuk student counseling UM. Before this memang tak lepas nk apply cuz they thought our course ni jadi cikgu. Then, kami bawak isu ni masa lawatan ke JPA. Settle. Da boleh apply JPA da dak2 junior. :P

Student exchange pun ada jugak.. Biasa fakulti buat time semester break. So far, buat kat Indonesia la. Baru je start 2 years ago. Means aku tak sempat la join this program. :P Junior je yang dpt join. Lagi satu nak inform bile korang apply SPA tiada jawatan kaunselor. They use Psychology Officer.

Emm apa lagi eyh nak citer?? Rasanye tu je la kot.. If ada apa2 boleh drop ur comment or contact Faculty of Education UM tentang program ni. Please do research before apply counseling course cuz ada IPT yang tidak di tauliah.


P/S: Kaunseling bukan menasihat orang ye.. Harap maklum. :p
P/S/S: Ingt nk bawak y'all bersiar2 dgn gmbr kt makmal kaunseling tp gmbr dlm lappy.



17 orang komen:

Mrs Velentine said...

nani ambil kaunseling yea...MV minat ni..hehehe

Cik Nur said...

Nur minta juga nak jadi Kaunselor tau..punca..kwn2 yg de maslah suma bgtahu nur..

tapi tu lah..impian terkubur mcm tu je..huhuh..

ieedaz @ mama_isha said...

Zaman belajar dh lama tamat hihiii

ieedaz @ mama_isha said...

Ntah biler le dpt smbg bljar :-)

Chic Na said...

abah cikna kaunselor sekolah. cikna minat jgk sbb dulu ms sekolah abah selalu citer pasal bidang ni. tp cikna takde communication skill. huhu..

dya bunga said...

dya ingtkn pkr motivasi ngn konselor sama rupamnya beza

Mohd Shafwan said...

kaunselor katmana skrg?

fatin amalina husna said...

laa..baru nk relate nasihat dgn kaunseling..rupanya x sama..=P

husna mmg x pndai nk nasihat org..

IntaNBerliaN said...

ooo naniey ambik kos kaunseling upenya... patutlah mcm2 tau :-)

Si Matatajam said...

Kak M mmg minat jurusan ni Tp x kesampaian....hu hu..

Si Matatajam said...

Klik2 Celcom

Aleeya Atinza Saaid said...

dulu2 berminat juga dgn course ni, tapi takde rezeki nak sambung course tu..

Deqla manjew said...

wahhh nani... jadi kaunselor pulak...hihi...tp mmg lengkap la info nani bg ni.. :)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

nani ambik kaunseling yer....

Siti Safiyyah said...

best kan blaja kaunseling?? hehe. kite punye kos just tambah usuluddin je kat depan.. usuluddin dengan kaunseling :) tapi 3thn setengah je. rasa macam patut lama sikit.. blaja kaunseling terasa macam belajar tntg diri sendiri. kan kak nani? heee :)

wan nurul hezrina said...

wahh wah pasnie jupe naniey jerlh kn..klu ada mslh jumpa counselorlh kan..hihihi

QasehnyaRania said...

kaunseling mmg best..

tp tak dpt dulu.huhu