Special Offer

Author

Resepi: Kek Marble Mudah

Assalamualaikum

Semalam aku da ckp aku nk up resepi Kek Marble kan. Bahan untuk buat kek ni sgt simple. Cume kena cukup bahan, perkakasan dan kerajinan. Buat haruslah ikhlas. Kalau buat sebab terpaksa maka rasanye pun da lari. :)

Bahan-Bahan
  • 100gm mentega
  • 100gm gula kastor
  • 1/2 tsp vanilla essense
  • 2 biji telur
  • 200gm tepung kek (self raising flour)
  • Sedikit pewarna merah,kuning, hijau

Cara-cara
  • Pukul mentega dan gula hingga kembang.
  • Kemudian masukkan telur dan pukul lagi
  • Masukkan vanilla essense
  • Masukkan tepung kek dan kacau rata.
  • Bahagikan adunan kepada 3 atau 4 dan letakkan pewarna (ikut suka anda)
  • Sapu sedikit minyak pada loyang dan masukkan adunan selapis demi selapis. 

  • Bakar pada suhu 180'C selama 30-40 minit

Da masak boleh la hidang.. Aku suka makan time panas2. Nak plak skang musim hujan. Syiok woo.. Tapi bile da balik KL jawabnye kena tunjuk2 kat kedai je la. Tu pun belum tentu sedap. 

Selamat Mencuba..


P/S: Semalam beli daun seleri.. Malam ni nk masak!! Curi2 masak. :(


12 Komentar untuk "Resepi: Kek Marble Mudah"

senang jeee..!
nanti boleh cuba..hihihihi..

terima kaseh Nanie.. :)

takde tempat bakar too , mcm mane nak buat :(

mkn panas2 mmg sedap..bila dh sejuk xsedap dh

weh..resepi boleh tahan nie..
tp rajin jugak kak nani buat berwarna-warni..hehe..

sedapnya nak rasa yg nani wat..huhu

macamana buat marble nya tu nani? cantikla mcm roses.

sedapnye . . nk try buat lah nnt . .:)

sedapnyaa! boleh try nanti~ hehe

sedapnyerr...kalerful g hehe..thanks nani share resepi leh try pasni hikss

IKLAN


PopAds.net - The Best Popunder Adnetwork
Back To Top