Special Offer

Author

Bapak Hisap Rokok Anak Kencing Berdiri


اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ


Lokasi: LRT Taman Melati
Masa: 6.45 petang
Tarikh: 12 Mac 2013
Subjek: Bapa Muda dan Anak lelaki kembar
Atitud: Miskin


Kadang tak faham dengan sikap segelintir manusia, especially mak bapak yang ada akal ni. Tau buat anak tapi didik anak??  Hampeh.. First, ye saya tahu saya belum kawin, belum ada anak, so I have no right nak ckp pasal didik anak. Oppss.. I have right utk bercakap pasal didik anak. Kata negara demokrasi. My blog my right. Bleh gitu? Second, I learn about child development and developmental psychology. So I have right to share and talk about these matter. Seriously, mata rasa macam semak gile wehh bile tengok situasi mcm ni depan mata. 

Okeh. Back to our subject. Saya rasa si suami sedang menunggu isteri balik keje and just let his twins berlari ke hulu ke hilir and him just duduk and smoking. Bangga kau eh ngan rokok tu..

Then suddenly nampak one of his anak tunjuk isyarat nak kencing. So he just give signal kebenaran utk anak die pancut air kencing kat dinding near to RXZ. Nasib la kan RXZ sapa yang jadi mangsa tu. The point is, kenapa la tak pergi toilet lrt. Tak malu ke orang sekeliling tengok sikap seorang ayah mcm tu. Buat malu je. Da ada kemudahan macam ni plak. Tak de kemudahan bising-bising plak. 

>>Standard la weh anak lelaki kencing berdiri.. <<

Stardard kah? Ni bukan pasal standard ke tak buat tengok situasi la der.. 

Kalau kecik lagi da didik anak pancut sana sini, saya tak tahu la bile besar nanti si anak jadi macam mana. Pengotor? Mungkin. Ala, mesti ada yang ckp, da besar berakal nanti pandai la dorang fikir. It's not about bile da besar da berakal baru pandai nak fikir, tapi ni pasal informal education. Basic thing pasal hygiene pun tak boleh nak didik anak tak tahu la part la. Mental operation belum pun develop lagi. Tapi, as parent perlu la tau didik anak. Apa yang betul, apa yang salah. Kenapa ia salah. Explain!!!! 

Cakap 'melentur buluh biarlah dari rebungnya' memang senang. Sebab cakap guna modal air liur, lidah tak bertulang tapi untuk action?? Tak kan nk tunggu si anak jadi buluh keras, baru nak lentur. It's too late mummy and daddy. 

Banyak individu ada 'fixation' semasa proses development dorang. Indivual personality will explain 'fixation' yang berlaku. Which stages mereka terlekat. Saya sendiri pun ada saya punye 'lekatan' semasa peringkat perkembangan saya. 

Well,saya bukan nak sibuk tapi itulah sikap kebanyakan ibu bapa skang ni. Amik mudah. Buat pandai lepas tu ko biarkan macam tu je... One more issue tang ibu bapa yang biarkan anak bebas berjalan. Maksud saya anak kecil la. Then mak bapak jalan depan anak kecil biar kat belakang, jalan sambil makan jajan. Budak kecik makan jajan memang ralit la. Mak bapak romantik kepala wak  kat depan. Sedar-sedar anak da hilang. Baru nak gelabah? Lepas tu bising anak saya hilang nangis meraung-raung. Sapa yang nak dipersalahkan? Tolong la pegang-pimpin tangan anak tu kalau sayangkan anak. 

Masing-masing ada akal, and boleh fikir apa yang baik apa yang buruk, mana yang betul, mana yang salah, apa yang perlu buat, apa yang tak perlu buat. 


Sekadar berkongsi apa yang saya rasa dan fikir. And apa yang saya fikirkan tak semestinya betul, okeh! Kalian mungkin setuju dan mungkin juga tidak setuju dengan isi kandungan entri ini. Wassalam.. 

P/S: Sejauh mana toilet training anak si subjek ni tak tahu la.. 

P/S/S: Yeayy ari ni leh BW.. tpi after keje la.. 

Tag : emovere
13 Komentar untuk "Bapak Hisap Rokok Anak Kencing Berdiri"

ibu bapa sepatutnya tnjuk sikap yg baik dgn anak kn..klu di ajar gni..lainlah jd nya..cba ajr yg baik2..huhu

Mak bapak la sepatutnya jadi contoh terbaik kepada anak2..

Benda tu basic kot....
Kalau dari kecik diasuh macam tu.....
Dah besar nanti macam mana......

suka n3 nani yg ni...info yg bermanfaat utk akak yg ada anak ni

Hm, sekarang didikan parents dah lain drpada didikan parents dulu.

erm..situasi yg tak hingin kita lihat...

sedihkan kalau dibiar mcm tu je.. mgkin sesetgh org pandang ringan, tapi tidak kitakan...

bapak diorang tu kena hantar masuk kelas sivik dulu.

haish...
pelik sgt aih.
mcm la teruk sgt kalo nk bw g toilet..kalo dh biasa smp ke besar la nti budak tu mbesar mcm tu..

psst..nti kat ank kita jgn biar camtu tau Naniey.hahahaha

kalau MV smpi anak yg rimas sebab asal jalan MV akan pimpin tangan..

Alahaiiiii.....melentur buluh biar la dari rebungnyaaa......huhuhu

hmm nape la ajar perkara2 yg x baik dan x beradab ni...

ish..dah besar esok mcm mana lar budak tuh..

x pkir pnjg lar tuh..

IKLAN


PopAds.net - The Best Popunder Adnetwork
Back To Top