Special Offer

Jawline Breakout Di Sebabkan Masalah Gigi

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ



Jawline breakout!! Damn...  Awal puasa breakout plak kat jawline... Banyak pulak tu..  Okeh.. Confirm sebab gigi nih... Tanda-tanda kena pergi jumpa dentist. Lepas raya nanti nak kena pergi jumpa dentist cabut gigi.. Gigi zaman sekolah rendah lagi kot.. Lame kan.. Sekarang dah umur berapa..Ingat lagi gigi geraham yang bertampal ni masa darjah dua ke darjah tiga macam tu. Simen tampal tu pun warna hitam masa tu.. Huh..

Kenapa confident je cakap sebab gigi... Sebab kalau ikut face mapping memang ye pun and me notice sejak gigi tu dah buat hal, jerawat kejap ok kejap tak ok kat area situ.



Awal puasa hari tu memang banyak yang besar-besar kat jawline tu. Arghhhh tak sukeeee... Lagi teruk lepas minum hazelnut coffeee..Erk.. Terus tak nak minum dah. Lagipun tak sedap. Me tetap setia dengan white coffee.. Out of topic! Malam sebelum balik kampung pergi watson tapi sebab dah malam memang tak dapat beli. Sedih!

Bile kat kampung ajak adik keluar pergi Pasir Puteh nak cari Dalacin-T kat Guardin. Dah excited masuk Guardian terus pergi kat Kaunter Farmasi. Confident gile. Lepas tu nampak macam tak de orang. Tanye la sales person, Dalacin-T ada tak. Sadly tak de sebab kat situ tak de pharmacist and if ada pun kat Kota Bharu (katanye). Tak pe ada backup, Farmasi Ehsan!! Confirm ada sebab dorang ada pharmasict. Yeayyyy.. Memang ada. Alhamdulillah.. Balik terus apply dalacin-t. Nak cepat-cepat clearkan jerawat buruk yang banyak ni (jawline area)  Memang takes times sebab yang besar-besar.


Jawline breakouts di sebabkan
  •  dental problems
  •  hygiene (contoh pakai helmet dan berpeluh)
  •  hand rest yang boleh menyebabkan kotoran dan germs.
  •  rambut panjang (rambut kotor, berminyak)
  •  kosmetik 
  •  stress (merangsang penghasilan hormon androgen yang mengalakkan pertumbuhan jerawat)
  •  ubat-ubatan (pil perancang)
  •  overproduction of sebum
  •  Inbalance hormone 
  •  Kurang tidur, terlalu minum banyak kopi (checked!) 
Kalau kurang tidur tu memang me sangat la... Minum coffee pun yes... Tapi minggu pertama puasa tak minum my fave white coffee pun. Sehari sebelum tu je minum hazelnut coffee tu. Masih dalam proses nak betulkan semula sleeping pattern. Sebelum puasa dah ok dah.. Masuk awal puasa dah mula tidur lambat macam biasa. Haishhhh... Susah betul nak buang habit tidur lambat ni.

So, lepas raya memang kena pergi jumpa dentist buang gigi ni. Lagi lame lagi teruk plak nanti. Risau plak. Kat jawline dah getting better tapi masih ada...  Hope hilang la cepat-cepat so boleh terus rolling untuk hilangkan parut baru ni..



0 Komentar untuk "Jawline Breakout Di Sebabkan Masalah Gigi"

IKLAN


PopAds.net - The Best Popunder Adnetwork
Back To Top