Implant or Bridge?

Assalamualaikum

Persoalan yg ada kat kepala otak aku skang ni is nak buat "implant or bridge". But setelah fikir and fikir and fikir tanpa mendapatkan consultation dengan dentist aku rasa mcm nk buat implant. But at the moment haruslah cukup duit dalam tgn dulu. Takat rat2 nak jmpe dentist pun kena halau balik sebab duit tak cukup.

Sejarah hidup aku dengan dentist ni perghhh susah aku nak citer. Senang citer aku benci dokter gigi. Tapi aku tak takut pun kena cabut gigi. Cabutlah.. Tak sakit pun :P . Inilah akibatnye kalau suke makan gule-gule lepas tu tido mlm tak gosok gigi. Gigi rosak. Wahahaa... Masuk sekolah menengah org jeles tgk gigi aku tersusun rapi kat depan. Tak yah nk guna braces da (banggala konon) .

Lepas tu dua tahun lepas gigi depan aku tak ok and kena buat filing. Tahu je la kalau filing die korek kasik besar lubang. Damn.. Ngilu rasa.. Now kondisi gigi yang filing tu still ok cume aku rasa lebih comfortable nak ngunyah and menikmati makanan if aku buang gigi tu ganti yg baru. So ada dua choice. Satu implant and satu lagi bridge. Melalui info dari Google aku rasa implant lagi better sebab hanya satu gigi je aku nk tukar. Cume ongkosnye melebihi harga iPad3 la. Kalau bridge mcm pakai gigi palsu jer aku tgk (maaf ye aku belum jmpe dentist so aku just bagitau based on apa yg aku faham)


Aku pernah tgk rancangan Janice Dickinson which one of her model kena cabut gigi sebab gigi die tak cantik. And aku quite shocked la dlm satu hari je leh ganti gigi baru. Rupenye dengan implant da bleh settle. But bile check google die akan pasal gigi sementara dulu then after skru tu da serasi ngan gusi baru die letak gigi kekal.

Ada yg sanggup nk buat implant gigi mcm kt atas ni. Tanam skru dlm gigi? Nampak mcm sakit kan? Semalam aku call mama suh check harga kt tempat aku berapa then nk compare ngan kat KL. Bile inform kat Lurviey aku nk buat implant then he said "tanam gigi emas la yang" and I said "tak nak la.. mcm orang tua" Huh...

Target aku skang is seek for consultation dulu sebab nk tahu harga sebenar berapa. Charge consultation je pun da mcm.....  Eh lupe nk bagitau, bile sebut pasal implant je semua org ingat buat implant tetttt.. Apa la... 


P/S: Tetiba excited nk pasang skru dlm gusi.. Tak takut ke? Hehe...










10 Komentar untuk "Implant or Bridge?"

skit x dear..tgk macam sakit..huhuhu..mcm tnam skrew..hehe

xkot.. kalau sakit mesti org x buat.. hehe.. (rationalize)

tgk gambar pun dah seram..!huhuhu.

salam...sye pun ade masalah gigi cam anda..cume saye takut nk ke dentist. Tapi rasenye kne jumpe gak...da tau ke harga cucuk skru tu (implan dan bridge? TQ for info...

wow.. tq infonya, jd tak niat pasang gigi. tgk gambarnya pun dah seram. setuju pada cik nur.

nak buat sarung gigi dah rosak,kena cuci saraf 5kali dengan sarung kos 1600rm..

Camne da buat ke?? Sy pown br ingat nk buat pas raye ni.. ade klinik kat mentakab ni dier amek rm1800 sebtang... campur gigi..

Naniey buat x implan gigi.. rase nk buat tp mcm x berani.. huhu...

kalau tanam gigi di kerajaan ambil RM3000 swasta ambil 5000 ke atas................

nur sania . klinik mentakab tu kat mana ye ? sy dok mentakab jugak

IKLAN


PopAds.net - The Best Popunder Adnetwork
Back To Top