Special Offer

Author

Refleksi Kuasa Minda

Assalamualaikum

Kuasa Minda? Memang power.. Apa kaitan dengan kecantikan fizikal? Meh sini aku nk citer.. Mungkin korang pernah mengalaminya (ayat skema mcm nk hempuk je).

Ish.. Macam mane aku nk story eyh? Emm mcm ni la aku bagi situasi aku la senang. Satu hari kononnye time tu muka aku ni amatlah teruk dek jerawat akibat kedegilan memakai produk yg sememangnye tidak sesuai dengan muka aku. So as usual aku akan baca testimoni pengguna terhadap sesuatu produk. Wahaha.. Ok then nekad la nk beli.. So aku pun pergi la ke stokis utk dptkan produk tersebut. Ecece..

Baru first time basuh muka muka rasa mcm wahhhhh muka aku dpt bernafas dengan segar. Kalau macam ni barulah bleh terhapus segala virus dan bakteria jerawat. Hari kedua belek muka depan cermin... Emm makin better... Hari ketiga.. Waaaa da makin ok. Yess... Menjadi la produk ni.. Hari ke tujuh... Relapse.. Erk... Rasa mcm nk campak je dlm tong sampah.. Nasib mahal.. Aku sbr.. Orang kata selalu tu tindak balas nk kasik die keluar abis.. Rationalize kejap.. Tapi haram nak ok.. Makin teruk adalah.. 

Situasi kedua, pernah tak korang pergi kat shopping complex ada la kakak abang yg tgh promote produk yg kononnye bleh cerahkan wajah mcm tu. Ish tak faham la. Then gosok kat tangan.. Gonyoh gosok gonyoh gosok.. Engkau yang syok ye duk menggonyok menggosok tangan orang. Lepas tu suh bandingkan tangan kiri dan tangan kanan. Pemilik tangan yg kena gonyoh gosok tu pun perasan la kononnya produk tu menjadi. Walhal tangan berdaki. Huh.. Aku tak percaya produk tu. Sorry to say tapi pernah mengalami and it happen depan mata aku..

Then produk kuruskan badan plak... Baru sekali makan pil kurus dah bleh rasa kekurusan tu. Betul ke? Aku tak tahu la cume aku pernah dengar org besar ckp mcm tu tapi aku tak pernah nampak apa-apa perubahan pun.. Tapi yg aku perasan aku makan nasi banyak then aku perasan gemox. Wahhhh.. Tak boleh blah bleh perasan berisi tu. Bangun pagi senyum depan cermin and terasa pipi mcm tembam. Tapi sebenarnye muka sembab baru bangun tido. Alahai.. Perasan.. Baru je nak feeling berat badan naik. Damn...



Hebat tak kuasa minda? Tak payah pakai produk pun bleh rasa diri cantik. Sebab? Penerimaan diri Orang yg dapat menerima diri sendiri dari segala aspek adalah orang yang mempunyai esteem kendiri yg tinggi. Tak ramai orang yang ada esteem kendiri yang tinggi tau. Aku? Dulu self esteem aku rendah sebab rasa rendah diri dek jerawat yg makin hari makin teruk. Macam mane nk buat counseling session berhadapan dengan klien. Euwwww... First Impression pun da rasa mcm teruk. Tapi aku tak pandang la orang yg ada jerawat mcm tu cume aku yg rasa diri aku macam tu.

Haaa.. Lagi satu aku pernah apply benda mcm ni masa aku sekolah menengah dulu. Bile belajar kaunseling baru aku tahu yg aku guna tu is one of the defence mechanism. Biasa kalau ada program motivasi, mesti kena nyanyi lagu "JASA BONDA" then biasa la pompuan suka nangis-nangis.. Tak suke la aku tengok orang nangis-nangis then mcm nk mempengaruhi aku utk nangis plak. Aku tahu la jasa mama aku bangun awal pagi buat kuih and anak-anak best je lena dibuai mimpi. Aku ingat tu memang aku rasa nk nangis.. Masa taip entri ni pun rasa mcm nk nangis. Tapi skang aku suh mama pencen. Time raya je terima tempahan. Berminat?*sempat lagi nk promote. Back to citer aku. Aku monolog ngn diri aku "nani you look stupid and ugly if nangis, so dont cry. Doesnt meant u crying u tak kenang jasa mama and papa". So aku tak nangis la. Aku tgk je dak pompuan lain yg nangis.. Too think positive and over rationalize. Bagus ke? Mungkin bagus utk certain perkara kot. Ok Bai... 


P/S: Selamat Hari Buruh.. Waa da jadi buruh da aku ek..


 

Tag : emovere, motivasi
2 Komentar untuk "Refleksi Kuasa Minda"

yg pasal gosok2 kat tgn tu..mmg xbleh blah..tipu je tu..!

kita tonyoj xmahu pun..diorg tonyoh bdaki2 keluar..tgn depa kot yg de daki..

ape2pun, kuasa minda..mmg hebatlah..! bjaya buat kita tpgaruh...

lepas ni kena hati2...

it always happen to me. kuasa minda mmg hebat. hari2 dok dpn cermin ukur pinggang bagai. haha. mindset sebenarnye. tapi jgn risau, kalau ade yg betul2 sayangkan kita, dia akn terima kita seadanya. kan? :)

IKLAN


PopAds.net - The Best Popunder Adnetwork
Back To Top