Special Offer

Author

Setahun Yang Lalu..

Assalamualaikum

Mengimbas kembali apa yg berlaku setahun yang lalu...


Tahun lepas, time ni masih duk hostel Kolej Kediaman Kesembilan UM. Baru je selesai pasal thesis Psychological Well-Being and berada dlm keadaan stress utk mendapatkan kerja cuz aku tak mahu pegang status Penanam Anggur. 2 weeks before abis practical lagi aku da apply and sangkut satu position. Position tu bagus utk aku which I can apply counseling theory and knowledge but population die mcm against the norm sikit. Lagi-lagi kalau populasi Melayu and Islam. Susah woo.. 

Lepas je abis practical busy utk compile thesis and practical report and counseling session and at the same time terus mencari keje. Byk interviewer yg aku dpt and position as counselor tapi tempat plak tak ngam.. Memilih betul kan? Bukan aku terlalu memilih tapi perlu ambil kire dari segala aspek perbelanjaan. Tapi tak pe aku tetap mencari and cari sampai dpt..

Finally 12 May 2012 aku dipanggil interview kt tmpt aku keje skang. Walaupun out of my field, aku tak kisah. Asalkan tidak memegang status UNEMPLOYED. Besides aku nak gain experience utk melayakkan aku sambung Master. InsyaAllah. Apa boleh buat, kelayakan minimun haruslah mempunyai pengalaman keje at least 3 years. Bulan depan baru cukup setahun. Two more years to go. Apapun aku bersyukur sebab aku ada keje compare to some of the Grads yg die hard seeek for the job. Those yg memilih tu lantak la. Aku lihat one of the student dtg cari keje edar pintu ke pintu resume die. Punye la susah die nk dptkan keje. Tapi org yang da ada keje tak bersyukur. 

Apapun segalanya di tangan kite. Kite yg memilih dan menentukan hidup kite sendiri and apa yg kite mahukan. Kalau da besar cenggini pun masih nk harap parent buat keputusan. alahai tak tahu den nk ckp apo eh.. Ok SELAMAT HARI PEKERJA.  


P/S: Lurviey janji nk bawak keluar jalan-jalan.




Tag : emovere
1 Komentar untuk "Setahun Yang Lalu.."

hehe klu thn lpas time ni ayu kat umah goyang kaki..hihi

IKLAN


PopAds.net - The Best Popunder Adnetwork
Back To Top