Special Offer

Author

Kod Etika Blogger

Assalamualaikum

Entri kedua hari Jumaat menyusul.. Freezing dlm office. 
Sambil buat keje sambil dengar radio. Mula jatuh hati pada [Bernama Radio24] sebab banyak info aku dpt. Lagu kurang la kat radio ni tapi ini yang aku cari. Last aku dengar radio tahun lepas. Then mula dengar balik minggu lepas. Lagu Sudah Cukup Sudah pun baru first time dengar tadi. Selama ni duk tgk org up status je kat FB and Twitter.

Tapi bukan ini aku nak ckp. Aku nk ckp pasal Kod Etika Blogger. Tadi duk dengar radio then ada iklan pasal Kod Etika Blogger sekali yang berckp tu rupenye [Hanis Zalika]. Terus aku google la search pasal benda ni and jumpa la di [Utusan]. Boleh rujuk di link kat Utusan tu utk berita penuh. Berita ni keluar tahun lepas. So, aku up kot2 ada yang terlepas kan.



Kod etika yang patut dijadikan panduan:

  • Penulis blog perlu jujur dan adil dalam mengumpul, melapor dan menterjemahkan maklumat.
  • Tidak memplagiat hasil tulisan.
  • Mengenal pasti sumber yang boleh dipercayai.
  • Tidak menerbitkan maklumat tidak tepat.
  • Membezakan antara maklumat sokongan, komentari dan fakta.
  • Mengakui sebarang kesilapan dan membuat pembetulan dengan segera.
  • Menerangkan tujuan blog dan membuka perbincangan mengenainya kepada penulis blog lain dan orang ramai.
  • Memberitahu sebarang aktiviti yang diadakan, kerjasama dan juga agenda peribadi mengenai blog.
  • Berhati-hati dalam menyiarkan maklumat sensasi yang boleh memberi kesan pada mana-mana pihak.

Jadi berhati-hatilah menulis, nak2 pasal artis. Kang tak pasal-pasal plak naik court. Saman!! Saman!! Menang 2 juta.. Peringatan utk diri aku jugak.. Andai kata ada yang salah tegur lek lok jangan terus dicondemn... Fikir-fikirkan..  Blog aku campur2 but more to personal and rasanya info semua aku ada letak sumber. Dlm berjuta ada yang busuk hati, iri hati. Itu lumrah.. Bile Cik Anon yang menjengah tu yang lagi bikin hot..


P/S: Projek DIY esok sambil baca buku.. 
8 Komentar untuk "Kod Etika Blogger"

setuju..;-)..kita bertanggungjawab dgn apa yg kita tulis..hehe

btl tu..tapi setakat ni dya memang tak berani nak tulis pasal artis..tak sanggup nk ambil risiko..daripada cerita pasal artis baik cerita pasal dya..hihih

betul, kena jujur..lagipun kalau nak tulis pasal artis ni mmg kena betul2..jgn nak hangatkan blog jekan.. nanti tak fasal2..!

betul betul..kena ikut etika..:)

a'aa betoi tu.. nk selamat.. tulis je hal sendiri kan. :-)

setuju. kena hati2 menulis kan, jgn sampai makan diri.

cik na xdpt nak shout dkt shoutbox nani. keluar error website not valid. dah betul pun website tu. :)

ha'ah.. nak tulis blog pun perlu ada etika.. kena hati2 jugak

IKLAN


PopAds.net - The Best Popunder Adnetwork
Back To Top