Special Offer

Author

Pentingkah Menulis Wasiat??

Assalamualaikum..

Salam 13 Ramadhan, Salam Hari Khamis..Semoga hari ini lebih baik dari semalam dan semoga hari ini lebih produktif dari semalam dan semoga ibadat dan amal baik kite diterima oleh Allah S.W.T. Amin Ya Rabb..

Terpanggil utk bercerita tentang kepentingan menulis wasiat bile ada kes yang aku handle melibatkan orang yang telah mati. Susah jugak kan kalau harta juta ratus ribu tapi tanpa wasiat. Kalau orang Islam kite akan buat pembahagian harta ikut faraid tapi kalau org bukan Islam?? Pening aku... Bile ckp pasal wasiat mcm a bit sensitive je kan? I mean those yang masih sihat. Tapi ingat, ajal maut ditangan tuhan. [Tulis Wasiat Bukan Doa Untuk Mati].

Lagi pening bile orang meninggalkan harta pusaka tanpa wasiat. Masa utk dptkan balik harta tu memakan masa bertahun-tahun plak tu. Ada kes yang aku handle, aku suruh si dia mintak Letter of Administration sebab tak de wills and bile aku research pasal Letter of Administration tu masa utk dapat surat tu ambil masa sampai 2 hingga 5 tahun. Masak!!! 



Mati Tanpa Wasiat:  Tentukan pentadbir --> Refer to Amanah Raya---> Refer to Mahkamah Syariah---> Pejabat Penilaian---> Surat Kuasa dikeluarkan. 

Nampak macam mudah tapi utk dapatkan surat tu mengambil tempoh masa yang lama. Dlm tempoh tersebut mcm2 boleh happen pada orang yang mintak surat tu. Let say if org tu mati then anak orang tu plak. Lagi panjang la tempohnya. Berlapis-lapis. Sudahnye harta yang ada akan dipegang oleh kerajaan and kerajaan boleh guna harta tersebut utk pembangunan. Rumit kan? 


P/S: Hari ni sambung research lagi.. Byk benda aku masih pening.. =(

UPDATE: Betul ckp Cik Rose, bukan org harta banyak je kena tahu. Kadang kite tak de harta tapi kite tak ingat duit simpanan, insurance, saham semua tu pun tergolong dlm harta. alih. Pentingnya utk letak 'beneficiary'.

9 Komentar untuk "Pentingkah Menulis Wasiat??"

mmg pnting supaya masa dpn xda mslh..klu tak tulis wasiat nti nk tntut ke apa ssh..salam 13 ramadhan naniey ;-)

memang penting wasiat ni.. Ros dah gi taklimat tentang wasiat.. wasiat ni bukan hanya kepada yang ada harta banyak. Semua orang pun patut tahu tentang wasiat ni ..

memang wasiat ni penting, tapi nak memahaminya tu pening kan, kena betul2 teliti.. :)

sangat penting utk org yg bakal ditinggalkan. kalau tak susah jugak. tp cam complicated je kan nak buat wasiat ni.

cik na wakaf bharu. naniey? :)

mmg rumit ...
tp gomen la untung ... hikhikhik

Memang penting ada wasiat ni.. Bila dah meninggal mmg susah laa nak tuntut harta pusaka kita dan akan mengambil masa bertahun.

Syukur saya sudah pun buat wasiat sendiri dengan As-Salihin..

Kalau ada yg berminat boleh juga lawat http://wasiwasiat.com

Mana laa tau kut ada yg berminat nak buat wasiat..

IKLAN


PopAds.net - The Best Popunder Adnetwork
Back To Top