Special Offer

Author

Resepi : Oat Tom Yam

Assalamualaikum

Salam 16 Ramadhan.. Bulan puasa ni mcm cepat sgt masa berlalu. Seminggu berlalu macam tu je. sedar tak sedar esok da masuk ofis balik. Semalam Sabtu mcm biasa la berbuka dengan air tangan sendiri la. Tapi semalam da buntu nak masak apa cuz lupe nk beli lauk. Eh... Tak sempat nk beli lauk pauk. Lagipun hari Sabtu je aku masak, and if biar lauk dlm fridge nanti berbau plak. 

So, semalam aku masak Oat Tom Yam. Da jemu makan nasi hari-hari. Pernah makan or buat Oat Tom Yam tak? Kalau tak pernah sila lah buat. Tersangatlah sedap and mudah. Rasanya lebih enak dari bubur nasi. Tapi ada jugak tekak yang tak leh telan oat. Tang tu tak dapek den nolong. Di sebabkan aku tak leh goreng menggoreng so kureng la sikit bahan aku. 


Tak cukup leleh? Aku zoom in...


Oat Tom Yam dan Paru Goreng.. Yummy... Ikan Bilis tak de so letak la paru goreng.

Bahan
4 sudu Oat
1 Kiub Tom Yam 
Paru goreng- Optional

Cara-cara
Panaskan air then letak kiub Tom Yam. Then letak oat and kacau oat tu and make sure jangan sampai air mendidih takut oat berketul-berketul. Lebih kurang 5 minit je. Tuang letak dlm bekas then letak paru yang da goreng. Ok, da boleh makan. Mudah...

Masa Penyediaan 
< 10 minit.

Optional
Boleh letak sayur, ayam, sotong, daging, 
Boleh guna kiub ayam, ikan bilis

Kelebihan
Sangat bagus utk org yang nak 'diet'.


Cubalah... Tapi kan 4 sudu oat tu aku rasa mcm sepinggan nasi utk orang lelaki. Kenyang kot. So, kalau nak cube tu better 3 sudu je takut nnti kang tak sesuai ngan tekak korang plak. Tak pasal2 membazir.. Balik nanti nak buat Biskut Oat.. Korang biasa buat biskut atau beli???


P/S: Minggu yang paling produktif di tmpt keje. Semoga terus kekal.. Yeahhhhh
9 Komentar untuk "Resepi : Oat Tom Yam"

1st time dgr ni nanie.. dan tekak nur mmg susah sikit nak masuk oat..huhuhu..

xtahu lah leh masak tomyam oat ni..hihihi

pestaim dgr org bt oat tom yam.. nk try la nnti..

zera sangat suka tomyam, tapi tak makan oat. Acano tu naniey? Tapi mmg first time dga resepi ni. Good job naniey!

Tak pernah dengar oat tomyam ni :D hee. Suka makan tomyam tapi tak pandai makan oat ^.^

tekak cik na memang tak leh telan oat. huhu.. tp nampak cam sedap, simple lak tu cara masak.

aiseyh..selalu oat dgn susu je..
ni oat tom yam..sedap ea kak nani??

ni kalau balik try buat mesti mama husna ckp merepek..haha..
tp kalau rasa sedap boleh buat lg pas nie..hik3..

oooo oat tomyam.. xpnh dgr pun.. first time ni :-)

Salam kunjungan =)

simple tetapi menyelerakan..

www.shahrulhairy.com

paru goreng dya suka tpi kureng suka..huhu

IKLAN


PopAds.net - The Best Popunder Adnetwork
Back To Top