Special Offer

Author

Kesihatan dan Pantang

Assalamualaikum


Selamat hari Isnin... Selamat bekerja.. Ari ni datang keje even belum sihat sepenuhnye. Teruk plak kali ni sakit. Biasa dua hari je. tapi kali ni 5 hari.Biasa sakit hilang selera makan tapi kali ni bertambah-tambah selera makan. Bak kata Lurviey kalau da mkn byk tu maknanye da sihat. :P

Ari ni nak respon komen Ms IR to be, Zera Eira.. *winkwink .


Aku nk ckp aku concern sgt pun tak jugak la tentang kesihatan ni. Time desperate tak de makanan, maggi jugak yang aku sebat. Tapi once bile aku berpantang, memang aku berpantang betul2. Tahan nafsu sampai bersoal jawab dengan inner self. :P *annoying

Ais.
Kalau kat rumah aku, air dalam fridge memang aku tak kan minum and also ais. Tapi bile kat sini aku minum bile keluar ngn Lurviey. Tapi lebih prefer air jarang/kosong without ais. Ada jugak yang jenis kurang paham bile aku mintak air suam die kasik aku air panas. Grrr..

Minuman Berkarbonat
Minuman macam ni pun aku tak suke. Memang boleh bilang berapa kali je aku minum. Sebab? Aku hanya minum air mcm ni time pergi KFC je. Kalau kat McD mintak air ribena. :P Kalau teringin sangat pun aku beli coke tapi minum tak sampai separuh then terbiar dlm fridge mcm tu je. Last skali amik buang dlm tong sampah.

Fast Foods
Makanan mcm ni pun boleh bilang ngan jari setahun tak sampai 10 kali pun mam. Aku memang jenis tak suke sgt makanan mcm ni. Sekali sekala boleh la. Nasib Lurviey pun jnis tak suke sgt mkn kat sini. 
Tahun ni still tak sampai 10 kali lagi. 2 3 bulan skali makan.

Makanan/Minuman manis. 
Ini pantang #1. Kalau air tu aku amik bau dulu before minum. Sebab I can smell 'sweetness' dlm minuman tu. Da jadi tabiat bile kat kedai nk cium air. Sampai kena tegur ngan Lurviey. Kalau ada makan2 aku akan tnye dulu org makanan tu manis ke tak. If dorang ckp manis, memang aku tak sentuh la. Fobia ngan perkataan manis yg melibatkan makanan/minuman. Masak pun tak pernah letak gula walau secubit #Fobiagula. 

Daging lembu/kambing
Sebut pasal daging ni selalu di kaitkan dengan darah tinggi. Bile selalu dgr org ckp mcm ni terus aku kurang mkn daging lembu. Daging kambing? Memang tak makan. Cerewet ke? Daging rusa, kijang and landak aku makan. Nyum-nyum.. Tu masa kecik2. Time duk kat Ulu Tembeling. 

So far tu je yg aku ingt makanan yang aku a bit pantang. Sometimes bile da terover care pun mcm ni masalah jugak. Itu tak boleh ini tak boleh..But, Alhamdulillah tubuh badan masih sihat dan boleh keluar berjalan menapak ke ofis mencari rezeki. Sebut pasal workout naaa aku workout bukan utk menguruskan badan. Gile ke aku nk kuruskan lagi. Actually nak kasik fit. Kalau y'all workout sure bdn rasa ringan and sgt best. Ibarat sengih sampai ke telinga. :) Heee.. Next month nk shopping Gym Equipment utk hantaran. Eh.. utk kegunaan la. Utk hantaran tu bile tiba masanye :P *yawning


P/S: Harap batuk sembuh cepat :( 
P/S/S: Semput nk bls kunjungan korang.. Aku kejar slow2 ok. Bkn SOMBONG :P


13 Komentar untuk "Kesihatan dan Pantang"

dya pun jrg minum air manis dan ais.. ais tu pun kalau mkn kat lua..baru minum minuman sejuk dan manis..kat umh pun mama dya xgalakkan anak-anak2 dia minum minuman sejuk

bila dah jadi kebiasaan makan mcm tu, so takde masalah la kan.

err cikna sgt suka fastfood. sbb cikna sgt cerewet pasal makanan specially kat kedai. hee..

kalo citer psl diet xkan penah habis..keshtn dan pantang pulak bukan kira gemok atau kurus kan..kalo nk sihat kena la berpantang..ngee..mcm deqla ni x pantang kot..cpt sgt sakit...huhu..batuk2 ke? sama la..tp dah ok la sikit..cpt baik yer dear.. :)

betul kata nanti, kalau terover jaga , kalau nak sakit tu sakit jugakan.. siapa kita nak lawan takdir DIA..

kita cuma lakukan yg terbaik untuk diri sendiri.. ini atas pgalaman org sekeliling nur, katanya dalam pemakanan kita perlu seimbang tau. jgn xamik gula langsung, rendah gula pun boleh jadi pening2 gitu..
#org yg ckp ni, dia mmg takut gula..heee..last2 cek, doktor kata dia kurang gula..

oh ya..kepsi pun ade air yg xbergas tau..twisster oren n blakcurrent.. <--betoi ke nur eja ni..?

wahh bgus btl nani..smua mknn mnuman yg xsht nani lh kwal..hihi..nmpak header bru..comel..hihi

minum air masak paling penting , apapown jaga diri yek

deno pun banyak pantang.... sejak sakit bertambah-tambah pantang la... huhu

kita kena sederhana dalam semua hal.barulah seimbang.mkn mkanan yang berkhasiat dan seimbang..

mcm nurul dulu kuat sgt manis2 dah namapun kelantan mmg mkanan manis belaka..

tapi skang setelah sedar yang manis tak bagus dlm pola makanan n harus dikurangkan segera.hanya ambil sedikit sahaja=)so follow da ruleslah..kalau tak amik tekanan jd rendah sgt nnt..so kena beserdahana

yg lain tu nampak boleh tahan..tp dging lembu x dpt tahan lar kak nani..haha..
husna berpantang dgn ayam..dah x selalu mcm dulu..

Good info dear..kak M tak suka manis2 sgt..

IKLAN


PopAds.net - The Best Popunder Adnetwork
Back To Top