Special Offer

Author

Hidup Umpama Ais Krim?

Assalamualaikum

Dulu dlm buku biodata zaman sekolah dulu selalu bebudak tulis "Hidup Umpama Ais Krim, Nikmati Sebelum Cair". Memang la kena nikmati sebelum cair kan? Kalau da cair org tak panggil ais krim tapi we call it as "air krim". Wahaha.. Petang semalam lepak kat Tasik Titiwangsa feeling mcm org tgh berserabut cari ketenangan kat situ *kononnya. Mcm-mcm ragam manusia, baik yg tua, muda, remaja, kanak-kanak and baby. Sebut pasal beli ais krim ni teringat plak kat adik aku kt rumah. Excited nk beli ais krim sampai tak bleh beza bunyi loceng pak cik jual ais krim ngan loceng kambing.*gelak guling-guling.

Tgk pak cik muke cool je.. Se'cool' ais krim mat kool. Mat kool, mat kool kawanku..*sile sambung sendiri. Bile tgk pak cik ni aku tertanya betapa relax je pak cik ni jual ais krim pusing Tasik Titiwangsa and tak tahu la kat mane lagi. Compare ngan aku yg hanye keje 5 hari dlm seminggu, jam 9 hingga 5.30, duk dlm air cond, seat empuk, depan PC tapi aku rasa mcm arghhh bosan, nk tukar keje, itu ini and mcm-mcm la. Tapi org lain yg lagi teruk dari aku nk earn money pun susah and kadang kala tak tentu. Aku?? Kadang-kadang aku tertanya sendiri kenapa aku terlalu amik hati orang lain, sedangkan aku jugak yg merana? Bodoh plak aku rasa. Peluang besar aku lepas mcm tu je. Tapi apa bleh buat benda da lepas. So nak tak nak harus bersabar.


Org ckp hidup umpama ais krim but I said hidup macam pakai high heels. Setiap hari harus balance. Kalau tak balance je maka ada la sistem yg terganggu. The worst is bile tak tahu how to cope with it. Sudahnye? Manusia bile tak balance je dlm kehidupan memang hancur la. Bukan nk fizikal, mental je yg balance tapi rohani jugak. *peringatan utk diri sendiri.  
Dlm perhubungan jugak ada pasang surut and harus ada balancing, harus give and take, harus ada pro dan kontra. Barulah bahagia. Ye ke? Bagi aku ye. Ok Bai... Ehhh.. Lupa plak, esok ada interview but still undecided nk pergi ke tak. See betapa aku memikirkan pasal org sampai aku undecided. Bodohkan? 


P/S: Follow the flow or Against the streams?


Tag : emovere
5 Komentar untuk "Hidup Umpama Ais Krim?"

msh dlm persimpangan dilema ke nk pgi ke tak interview?? pegi la sblm eskrem jdi cair yea..(^_^)

pergi lah interview tu kak..

p je la,,,mna tau rezeki kt situ...at least, try...=)

try la pergi kalu ada rezeki alhamdulillah la :)

hidup umpama ais krim.ayu suka..hehe..nikmati hidup sebelum terlambat ;-)..
ada intrview ka dear?wahh beznya lama tak g ..trngin nk tkr jgk tp br kja..hehe..gudluck dear ;-)

IKLAN


PopAds.net - The Best Popunder Adnetwork
Back To Top