Special Offer

Author

Type A or Type B?

Assalamualaikum

Apa yang type A type B nih? Haaa.. Meh sini aku nak share pasal one of personality inventory. Tapi biasanya college student yang jawab but aku rasa sesapa pun boleh jawab. So that you boleh tahu dengan lebih mendalam tentang personality diri sendiri. 



Those yang pernah jawab personality test TYPE A/B ni mesti tahu uolls punye personality type kan.FYI, ada banyak personality test and for sure yang byk digunakan like MBTI (Myer Briggs Type Indicator), Holland Test. Tapi kalau di Malaysia yang famous is Ujian Personaliti Sidek dan IGB (Inventori Gaya Bercinta). Untuk Ujian Personaliti Sidek ni, I'm not sure whether uolls boleh dapat yg free test. But for college student sile pergi ke Counseling Department and explore yourself. Rugi tau kalau tak explore ok. Kalau amik kat luar dari campus mana boleh dapat FOC. Mahal ok.

Aku punye personality is Type A. Dari dulu sampai skang still Type A. Tak pernah berubah. Just now aku buat lagi test and still dlm kategori Type A. Weehoo... Apapun tak de baik buruk ok. Doesn't means uolls Type A uolls bagus and Type B tak bagus. Masing2 ada pros and contras. :P

Those yang berminat nak tahu either uolls type A or type B boleh la jawab inventory [Personality Type A/B]. Questionnaire in English. 

Secara ringkasnya, Personality Type A and Type B boleh diterangkan seperti jadual di bawah


Menurut Dr Redford Williams, cardiologist di Duke University, menyatakan bahawa individu yang mempunyai personaliti Type A lebih bercenderung untuk mendapat penyakit jantung dan juga mudah marah. *aku sedikit setuju dengan kenyataan Dr Redford Williams.

So apa lagi... Aku hanya mampu kongsi je la.. Nak tahu lebih kena explore sendiri. Link yang aku bagi tu FOC. Malay version rasanye tak de cuz most of psychological test [psyhologists/counselors/psychiatrists] beli dari luar.

P/S: Sekadar berkongsi. Ilmu bukan untuk disimpan.. :)
17 Komentar untuk "Type A or Type B?"

dia nk g buat test tu dulu..hihi

salam. lama tak terjah blog naniey! blog naniey ni pun dah nampak cantiklah akak tgok.

pasal entry naniey hari ni, akak tak tau, rasanya type A kot..heee

menarik. nak try la malam nanti kat rumah. huhu..

eh..nanti nak trylah.. :)
skrang xboleh lagi...huhuh..

nani, dah buat. cik na dapat score 182.

Range of scores 35 - 380
Low Scores are Type B
High Scores are Type A

so type B ek? hmm mcm betul jugak. :)

kalau tgk table bwah tu husna ni jenis sikit A dan sikit B..

nak trylah..hehe..

zera ni type ape ye nani? wajib buat test ni! :)

dah buat dpt 289..
berat belah mana pon xtaw..=D

mmg btullh..yang type A mmg cenderung sakit darah tinggi n jantung sbb dah jumpa siapa,...hehehe..akak ada 2,2 sekali..kira normalkan sbb seimbang.heheheh

IKLAN


PopAds.net - The Best Popunder Adnetwork
Back To Top