Special Offer

Author

Sheldon Somatotypes Theory

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Quick share pasal somatotypes dari William Sheldon.. Sambil nak refresh my developmental psychology knowledge.. Secara ringkasnya, mengikut teori Sheldon personality individu dapat dilihat melalui bentuk badan. Rujuk gambar rajah di bawah.. 







Bentuk badan dan personality? It depends on how people treat you and bagaimana you di besarkan.. My personal point of view (POV)- (cth) kalau dilihat dalam masyarakat kite, orang yang berbadan besar kebanyakkannya di kritik dan ini akan membuatkan individu mula menarik diri daripada terlibat dalam komuniti. Tetapi sekiranya individu tersebut mempunyai sokongan yang kuat terutama dari keluarga dan rakan-rakan, individu ini akan survive dalam persekitaran tersebut. 


Jazakallah Khairan. Fi aman Allah

P/S: Nature vs Nurture (Psychology) 
P/S/S: Orang ckp orang gempal ni penyayang.. 

 
9 Komentar untuk "Sheldon Somatotypes Theory"

yes kina yang kedua 2...haha..muscular..:)

husna rasa mcm mesomorf..dan husna juga a lil bit sensitif..mcm mna tuh..=D

nur macam tak de jee...
sbb ala2 fafau..hahahahaha.. :p

Alaaa...x dpt tgk gmbr rajah tu..agk2 deqla yg mana eh?? hihi

dya xtau yg mne 1..haha..rasanya num 2kot

cikna rasa cikna sama macam nani. hihihi..

IKLAN


PopAds.net - The Best Popunder Adnetwork
Back To Top