Special Offer

Author

UNITEN Career Carnival 2011

Salam Semua...

Lama x update blog ni.. Da berhabuk sudaa... Emm Ari rabu ari tu aku telah ke UNITEN untuk CAREER CARNIVAL 2011.. Honestly sepanjang hidup aku kat kampus, aku tak pernah dapat input yang btul2 berharga during CAREER CARNIVAL. Tak kisah la CAREER CARNIVAL kat mana aku pergi. Kat bawah ni posternyer.. Tapi aku hanya pergi last day je.. and luckily ada CAREER FORUM.. so dpat la input daripada pergi ke exhibition tu..

-poster-


-dari kiri: KSM, UNITEN, MODERATOR, SONY-

Melalui CAREER FORUM (CF)  aku dapat banyak input.. Wow.. Emm tapi yang paling aku tak leh luper adalah wakil daripada SONY yang memberitahu ciri-ciri orang yang akan diterima utk bekerja di situ (bonus utk korang yang minat nak keje kat SONY). Ada tiga ciri yang diambil kira..

1. Passion..
2. Knowledge
3. Atitud..

So kalau korang dapat interview kat SONY berhati2 la jawab soalannyer yerk... Kalau pihak SONY tanyer kenapa berminat nak keje kat situ and kalau korang dengan bangganya menjawab "nak keje sambil nak tunggu offer untuk belajar"--- CONFIRM TAK DAPAT LER...

Ok selain tu, masa CF tu aku dpt bahawa perlu ada networking. So bina-bina la network untuk memudahkan anda mengetahui peluang-peluang keje yang ada ( sigh*... sila baca situasi dibawah- tanggapan penulis terhadap isu pengambilan keje zaman skang)

PERINGATAN: INI HANYALAH PANDANGAN PENULIS BLOG INI-AKU.

Korang pernah tgk tak kawan2 korang yang dapat keje sebab die ada "KABEL" bukan sebab die bagus... Mesti ada kan. Kebanyakkan yang aku tgk skang ni macam tu la. Aku tgk orang2 berada ni ramai la kabel so senang la anak2 orang kaya ni nak dapat keje kan. Bagaimana pula anak orang kampung yang tak de kabel.. Tak keje la dorang eh?? Aku selalu tgk kalau nak masuk MRSM , ASRAMA PENUH, IPTA, dan lain-lain ada je yang guna kabel. Kabel tu biasanya orang yang berpangkat la. Besar kabel tu mudah la nak dapat masuk.. Misalnya datuk, pengetua dan bla..bla..bla.. Ini adalah tidak adil walaupun ada orang yang mengatakan bahawa ' KALAU NAK HIDUP PERLU PANDAI2". Memang betul nak hidup perlulah pandai mengatur strategi tapi tak bermakna perlu menggunakan taktik belakang macam ni.. Aiyoo.. pening la tgk situasi skang ni. Siapa yang harus dipersalahkan?? Mestilah orang2 besar pentingkan kroni2nyer dulu barulah orang lain... Ops bukan mesti tapi kebanyakkan...

P/S: CAREER CARNIVAL DI UNITEN SGT MEMBERI MAKNA. TWO THUMBS UP!!!
1 Komentar untuk "UNITEN Career Carnival 2011"

kawan2 saya ada pointer 2.00 pun dah masuk belajar di uitm...ada kawan saya sorang lagi,dia lagi la abang ipar dia masukkan dia kat utem

yang ni saya selalu bertekak dgn parents..harap2 dptla sy msuk ipta...rslt sy pn lg ok dr kwn2 sy tu wlpn xdela smpiu 3 :(

IKLAN


PopAds.net - The Best Popunder Adnetwork
Back To Top