Special Offer

Author

Ini Bukan Zaman Bersuap Dikkkk..

Assalamualaikum

Salam Jumaat. Semoga hari ini lebih baik dari hari semalam dan setiap hari adalah proses pembelajaran. Aku belajar pelbagai benda baru setiap hari. Sikap manusia baik melayu,cina,india dan lain-lain. Kalau dulu masa counseling session bleh la aku observe body language dorang but now hanya mampu mendengar intonasi dan gaya bercakap. Mencabar weyh.. 


Ni aku nk tnye korang yg baca entri ni? Kalau korang dapat sesuatu maklumat tapi korang tak tahu sama ada maklumat itu betul atau tidak apa yg korang buat? Contohnye kt blog atau pages FB la.

A. Korang komen blog tu tanye akan source tu
B. Korang akan cari berkenaan hal itu utk kepastian
C. Berharap orang tu akan komen balik or cari korang utk jelaskan
D. Merujuk orang yg lebih arif (pakar dlm hal berkenaan)
E. Tiada Jawapan Diatas

Serious aku a bit 'hangin' ni sebab ada segelintir individu tu masih mengharapkan orang datang suap ilmu kat dorang. Eeee pemalasnye.. Ngalahkan badak air yang duk berendam. Cuba la rajin sikit surf internet cari info pasal tu, tak pun pergi la rujuk orang yg arif. Mudah sgt nak melabelkan manusia. Ilmu perlu dicari dik oiii.. Bukan orang datang kasik. Ish..

Kita ni manusia je, kalau tak mencari tak dapat la. Kalau nk harap orang suap sepanjang masa susah la. Masa kecik dulu memang la selalu orang suap nk suh kau paham ABC 123 alif ba ta.. Da besar berakal ni fikir la sikit. Jangan cepat jatuh hukum kat orang itu ini. Ish.. Semoga kau cepat la sedar.. (peringatan utk diri aku jugak, jauhkanlah aku dari sikap sedemikian Ya Allah.. Amin.)


Untuk Renungan Bersama.. Sekian.. Yang buruk itu aku, yang baik itu datangnya dari Allah S.W.T. Mohon ampun jika kata-kata aku kasar.. :)


P/S: Dalam menilai sesuatu haruslah menggunakan akal yg rasional


6 Komentar untuk "Ini Bukan Zaman Bersuap Dikkkk.."

btl tu kak.. kalau selalu nk kena suap sush lah.. sepatutnya ada inisiatif nk cari benda tu..

betul tu, zera setuju, kita kena la ade inisiatif sendiri. jangan terlalu mengharapka org lain. :)

dunia di hujung jari sekrang..hehe
singgah melawat naniey..;-)

cik hana singgah baca entry,,,dah baca komen la pulak...kehkeh...sekarang ni senang nak dapatkan ilmu...surf n mcm2 kita boleh tahu..jangan nak tunggu org..nanti ketinggalan kan kan :)

follow me back. done follow u . http://aisyaieyka.blogspot.com

dunia sekarang dah canggih.. :)

IKLAN


PopAds.net - The Best Popunder Adnetwork
Back To Top