Special Offer

Resepi: Kek Batik Mudah

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Da lama tak up entri pasal resepi kan.. Bajet hebat sangat memasak nak up entri makanan je..Tak hebat tapi   bile yang makan memuji tu rasa mcm da hebat la kan. Kali ni balik kampung buat Kek Batik plak sebab Lurviey request. Asyik buat kek coklat  and kek marble. First attempt tau buat kek batik. Selama ni duk makan yang orang lain buat je. Banyak-banyak kek, kek batik la paling mudah.. Tak perlukan oven bagai. Tapi sayangnya kat hostel tu tak de dapur.. Agak-agak jadi tak kalau guna rice cooker?? 

Bahan-Bahan
Biskut Marie 1 paket (dipatahkan dua atau empat bhgn)
Susu pekat manis setengah tin
Vico pek kecil 1
Buttercup 250 gm
Air 

Cara-cara

1. Masukkan buttercup, vico dan susu di dalam kuali dan gaul sebati. Gunakan api kecil je


2. Gaul sebati dan jangan biarkan bahan dalam kuali tu berketul. Masukkan air sikit (agak sendiri) Tunggu sampai bahan dalam kuali tu mengeluarkan bunyi blup.blup... Hehe... Kacau laju-laju tau..  


3. Masukkan biskut marie yang telah di patahkan.. Gaul sampai semua biskut marie tu bersalut cantik. Then boleh la tutup api..

4. Letak dalam bekas/loyang then padatkan biskut marie tu sama ada gunakan sudu atau tangan. Tangan?? Letak plastik then tekan la ngan tangan bagi padat.. Biarkan sejuk seketika then masukkan dalam peti ais. 


Gambar kat atas ni belum di leyek padatkan dengan sempurna. Hehe... Puas hati makan hasil tangan sendiri.. Lagi berbunga hati bile Lurviey cakap kek batik iolls buat da abis. and nak lagi nanti. Tunggu balik raya la ye. Hehe.. 

Ada orang letak kacang, ada orang guna coklat masakan, ada orang buat toping kat bahagian atas kek tu, and macam-macam la.. Terpulang kepada diri sendiri.. 

P/S: Gambar yang da siap tak de sebab rushing packing then pagi potong2 then terus letak dalam beg siap2 ke stesen bas. Grrr.. 
P/S/S: Sy tak pakar dlm memasak sbb hidup kat hostel je.. Dari kecik sampai skang.. <-- font="" size="2">alasan




17 Komentar untuk "Resepi: Kek Batik Mudah"

emmm.. sedapnya kek batikk..

Hai.. done singgah n follow d sini.. sudi2 lea follow mine back yea.. =) tQ.. senyum selalu.. =)

http://tengkubutang.blogspot.com/

http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

sama jgk resepi kita..hiih..tp ayu gna koko atau milo

resepi kte sama, cuma pakai milo jek . . hee

Lama tak buat kek batik...
Heheheheehe..
Tang font size 2 tu... Ehem...
Baeeekknye alasan ye... =D

tu la semalam baru je dok google nak bt biskut ni...

cina pernah buat sekali pastu tak jadi. sampai sekarang tak buat2 dah. hihihi.. nampak sedap la pulak. nak buat takut xjadi lagi. huhu..

gulp..lama tak buat...!
bila tgk ni..terliurnyaaa..!

wah sedapnya ..pandai nani buat..akak pon penah buat..makan sendiri2 je

lama xbuat kek batik.. tpi skrg ni nk buat mmg xde masa..nk tempah kt nani lh.hihihi

nmpk.cam sedap..ai lg lah Naniey jarang masak memasak bagai ni..kalo ai buat ni pastu bw blk kg mau pengsan fmly ai.hahahaha

sudah lama tak buat..tiba2 hari ni ada yg ingatkan..buka google termasuk pla blog nani.
tqvm resepi nya

IKLAN


PopAds.net - The Best Popunder Adnetwork
Back To Top