Special Offer

Author

Sira Nekbat

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ

Tak tahu nak tulis tajuk entri as resepi nekbat or what. Huahaha.. Sebab nak buat nekbat ni pejam mata je. Bulan puasa ni memang selalu kelantanese cari Nekbat. Yesterday, iolls nampak cousin up status cari nekbat kat Klang. Tak de. Last2 suruh adiknye kat kampung poskan. For me, ok la manis nekbat ni sebab buat sendiri jadi tau la nak manis macam mane. Iolss alergik gula. Ble orang cakap kuih or apa2 makanan tu manis, memang iolss tak kan sentuh.


Bahan untuk buat Sira Nekbat (20biji)
  • Gula (pandai-pandai agak dengan air)
  • Daun Pandan dalam 3 helai
  • 8 biji bunga cengkih.
  • Nekbat 20biji
Cara-cara
  • Campurkan semua bahan diatas kecuali nekbat sehingga mendidih.
  • Apabila sudah mendidih masukkan nekbat dan bagi ia kembang.
  • Tutup api. Dah biarkan ia sejuk sebelum masukkan dalam peti.
  • Sedia untuk dihidang.
Mudah bukan? Bagi yang tak pernah makan y'all shud try. Tapi better buat sendiri sebab kalian tahu tahap kemanisan tekak kalian macam mane. Takut nanti yang da siap nanti manis sangat. Tak pasal-pasal kalian hyper!! 

P/S: Bawak balik KL sikit.. Sebab nak buatnye mudah...

4 Komentar untuk "Sira Nekbat"

Haaa..kueh ni la NUr tanya cikna hari tu....yakin je soalan nur kat cikna...padahal nur salah nama kueh....hahaha

nur ingatkan nama kueh ni bekwah...padahal nekbat..hehehe

nekbat tu buah ke? tak pernah makan.. tengok pernah la kat bazar ramadhan..

alamak ! sukenyeeeee . Nice sharing

alamak ! sukenyeeeee . Nice sharing

IKLAN


PopAds.net - The Best Popunder Adnetwork
Back To Top