Special Offer

Author

Hebat ke Baca Buku Bahasa Inggeris

Hebat sangat ke nak baca buku bahasa Inggeris.. Ntah faham ntah tidak.. Or buat2 faham? Ni lah yang ada dlm diri seseorang yang ada sikap dengki? Phewww... Mengata orang dia yang lebih...

Salam Semua..
Well aku mulakan dengan apa pendapat sesetengah individu yang rigid apabila melihat Melayu yg kureng dlm berbahasa Inggeris membaca buku bahasa Inggeris. Well, aku memang seorang yang tidak bagus dlm bahasa Inggeris semasa zaman sekolah.. But lucky I have a good teacher.. Pencetus kepada minat untuk belajar bahasa Inggeris adalah Cikgu Roslina Bakar a.k.a Teacher Kajol. We call her teacher Kajol sebab muka teacher macam  muka Kajol.

Aku masih ingat masa form 1 all of us diwajibkan mempunyai satu buku diary dan tulis diari dlm bahasa Inggeris. Buku tu perlu hantar setiap hari Jumaat. Time tu aku tak kenal perkataan stress pun. Bila ingat balik aku pun tak tahu aku stress ke tak.


I want this green book!!

Masuk Uni Life aku excited la sbb buku rujukan dlm BI. Memang stress skit je tp dpt improvekan bahasa Inggeris kan. Everyday is a learning process.. Ngeee... Then 2nd Year dpt lecturer from America.. Wohoo memang speaking la dlm kelas tu. Nak tak nak have to ok.. Queen Diana's approach sgt2 bagus la bagi aku. At least bleh gain confident kan. Interview nowadays pun dlm Bahasa Inggeris.. Kalau da fasih tu lain citer. Senang je la nak tackle majikan and dpt keje. If kurang fasih then low confident macam mane nak tackle majikan. Betul tak? Ye sememangnya betul. Alhamdulillah keje aku skang ni memang upkan lagi aku punye confident level. Approach client pun dgn bahasa Inggeris. BIRU COKLAT GELAP MATAKU.

[Gambar]Actually buku ni aku pinjam dri aku punye supervisor merangkap senior counseling masa practical awal tahun 2011.. Buku ni "Feeling Good Together" aku gunakan utk conduct group counseling with focusing to Relationship and Love. Sangat membantu aku.. Tapi kini buku ini telah pun di serahkan kepada Angie semula.. Tak smpat abis baca lagi tmpoh aku as counselor trainee telah pun tamat. Buku ni sangatlah murah. Dlm RM10 je kot. Aku try ushar masa Book Xcess buat sale ari tu tak de plak.. Tp buku yang related aku rembat la kan.. Murah kot. RM20 dpt 5 biji buku.

Apapun usah peduli apa orang nk ckp. Nak baca just baca je even ada suara sumbang yang tak senang hati bila tgk orang lain nak maju. Broken English is better than know nothing.

P/S: Menyampah dgn segelintir individu yang bajet macam Mat Saleh walhal orang Melayu je tapi nak menegur orang itu ini macam diri tu bagus sgt.
1 Komentar untuk "Hebat ke Baca Buku Bahasa Inggeris"
This comment has been removed by a blog administrator. - Hapus

IKLAN


PopAds.net - The Best Popunder Adnetwork
Back To Top