Dunia Kerja : Dulu & Kini


Assalamualaikum

Dulu 



First time aku masuk dlm dunia pekerjaan which dealing ngn management and top management and see the real world of work is during my practical time. I told you already that I'm the ex-counselor trainee at UniKL MIIT. Damn so cool.. Sgt happy dengan environment kt situ even though a bit stress cuz need to complete all those requirement utk grad. Nk cukupkan credit hours, programs, counseling session. Ingat senang ke?? Susah woo.. Lagi-lagi nak dpt klien. Kalau aku tnye korang, honestly la, lau korang ada masalah korang akan cari kaunselor tak?? Mesti ramai yg tak kan. Mostly org ckp kalau student masuk jmpe kaunselor mesti ada masalah disiplin. Aiyakkk.. Salah tu.. Kalau sapa yg masih sekolah tu sila gunakan kaunselor sekolah anda sebaik mungkin. Dapatkan inventori-inventori yg ada kt office cikgu kaunseling korang tu ok. Kalau korang jmpe private counselor korang kena byr tau.. Malaysian ni ramai nk yg free je tak macam org US. Nak masuk Uni pun dorg akan seek for professional help like counselor nak tgk which course suit them. Tapi kat Malaysia ni ada jugak yg hentam selamba badak je then salahkan course plak. Walaupun stress aku suke conduct program lagi-lagi program yg dpt bantu students la. I wish to be a Career Counselor but seems that so hard to cari makan kat Malaysia ni la. Ramai yg salah gunakan position counselor. Tahu tak korang yg kami pelajar kaunseling yg ingin practice dlm bidang ni kena register dengan Lembaga Kaunselor dulu. Attend interview dulu tau but senang-senang je org lain pakai position tu. Sigh** Apa-apa la.. Ni dulu... 

 
Kini

 
Arghh.. skang aku kena keje and do things yg aku kureng suka. But first job biasa tak kekal pun cuz first job ni kena seek for experience before apply keje lain. Being a consultant is one of my dream job. I love to consult people but my target population is student not public. But right now I'm dealing with public. Such a freak aku rasa. Tapi still have to la. Aku tak mahu memegang title 'tanam anggur'. Aku bersyukur even sering aku hilang sabar. I'm seek for a new job, new postion which related with my field. Specific in Career.  Amin..

Entri ni hanya luahan perasaan aku. Aku stress and memang aku serabut otak. Sometimes kite tak de pilihan yg membuatkan kite stuck and berada pd tempat yg sama. Hidup kena survive. 

P/S: Lidah aku sakit, so kena kurang ckp ari ni..
Tag : emovere, personal
3 Komentar untuk "Dunia Kerja : Dulu & Kini"

wahhh suka jugak bidang ni..tapi tak amik coz tak dapat..hehe..pap un nice cuba sesuaikan keadaan.Insyaallah ok..;-)

tak pe kurang bercakap, tapi blog kena menaip..hehe

IKLAN


PopAds.net - The Best Popunder Adnetwork
Back To Top