Special Offer

Author

Khasiat Jus Saderi

Assalamualaikum

Setiap kali buat entri pasal khasiat utk kesihatan ni aku mcm excited. Hehe..(perasan bagus kejap, tak pe kan? sbb tujuan utama is nk sharing apa and also tambah ilmu).. Ooo yeahh... Btw today aku nak share pasal khasiat Saderi.. Seriously aku suke makan saderi dlm sup. Yummy... (tetiba terbau sup sedapnye)..



Daun saderi mempunyai kandungan vitamin A yang sgt tinggi dan batang saderi adalah sumber terbaik bagi vitamin B1,B2, B6 dan vitamin C dan kaya kalium, asid folik, magnesium, besi, fosforus, natrium dan asid amino.

Saderi sentiasa dikaitkan dengan menurunkan tekanan darah. Apabila digabungkan dengan jus yg lain (buah dan sbgnya), ia menyediakan formula berbeza yang membantu antara satu sama lain. Berdasarkan kajian yg telah dijalankan, saderi mungkin berkesan dalam memerangi kanser. 

 






Terdapat beberapa khasiat jus saderi

Keasidan : Mineral penting yang terdapat dlm jus saderi ini adalah ianya berkesan untuk mengimbangi pH darah dlm badan dan meneutralkan keasidan.
Atlet: Jus saderi bertindak sebagai tonik sempurna selepas senaman kerana ia menggantikan kehilangan elektrolit dan rehydrates badan yang kaya dengan mineral.
Kanser: Saderi mengandungi sekurang-kurangnya lapan keluarga sebatian anti-kanser. Antaranya ialah acetylenics yang dpt menghentikan pertumbuhan sel-sel tumor. Asid fenolik pula dlm menghalang tindakan prostaglandin yang menggalakkan pertumbuhan sel-sel tumor. Manakala coumarins pula dapat membantu menghalang radikal bebas daripada merosakkan sel-sel.
Kolesterol: Jus Saderi jug terbukti berkesan untuk merendahkan kada kolesterol.
Kanser kolon dan perut: Coumarins fitokimia menghalang pembentukan dan pertumbuhan kanser kolon dan perut.
Sembelit: Kesan julap semulajadi saderi dpt membantu untuk melegakan sembelit. Ia juga membantu untuk merehatkan saraf yang telah bekerja terlalu keras oleh julap buatan manusia.
Penyejukan: Semasa cuaca kering dan panas, minum segelas jus saderi dua atau tiga kali sehari, antara waktu makan. Ia  membantu untuk menormalkan suhu badan. It's Great... Pergi kat Secret Recipe
Diuretik: Kalium dan natrium dalam jus saderi membantu untuk mengawal bendalir badan dan merangsang pengeluaran air kencing, menjadikannya bantuan penting untuk membersihkan cecair badan yang berlebihan.
Keradangan: Polyacetylene dalam saderi merupakan 'relief' yang menakjubkan untuk semua keradangan seperti artritis reumatoid, osteoartritis, gout asma dan bronkitis.
Fungsi buah pinggang: Saderi menggalakkan fungsi buah pinggang yang sihat dan normal dengan membantu penyingkiran toksin daripada badan. Dlm masa yg sama ia juga dapat menghapuskan toksin dan juga menghalang pembentukan batu karang.
Tekanan darah yang lebih rendah: Dengan meminum jus saderi setiap hari selama seminggu ia dpt membantu merendahkan tekanan darah. Sebatian A dipanggil phtalides membantu merehat otot di sekeliling arteri, mengembangkan saluran dan membenarkan darah mengalir biasanya.
Sistem Saraf: Mineral organik alkali dalam jus saderi mempunyai kesan menenangkan sistem saraf. It's good for those suffer with Insomnia.
Penurunan berat badan: Minum jus saderi dengan kerap setiap hari dan ia membantu membendung keinginan anda untuk gula-gula dan juga makan dengan banyak.

So apa lagi, cepat-cepat pergi pasar cari saderi ok. Banyak khasiatnye. So silakan jatuh cinta dengan sayuran hijau yang penuh dengan manfaat utk kesihatan. I'm in love with Celery Juice.

P/S: Nak minum jus better buat sendiri dr beli yg kat supermarket cuz dlm tu da surely ada gule and bhn utk die tahan lama. So the nutrion da loss. :)


1 Komentar untuk "Khasiat Jus Saderi"

slam...sy syor kan andro plus kepada penghidap darah tinggi Andro plus menurunkan selsema..demam selsema.demam panas.sakit tekak.masalah kerosakan hati dan cirit birit.kandungan utama adalah andrografolida yang banyak di temui di daun hempedu bumi.andrografolida berupaya mrncegah pegumpulan kolestrol yang pekat dalam saluran darah ke tahap yang lebih baik berbanding minyak ikan kod sebanyak 10 kali ganda berkesan Kajian d jalankan mendapati andrografolida mengurangkan kelesuan badan.sebanyak 50 %.sakit tekak berkurang sebanyak 40% sakit otot berkurang sebanyak 48% dan pening kerana resdung berkurang sebanyak 30%.resume untuk.di jangkiti selsema 2 kali menurun selepas amal kan.andro plus..sebotol ada 140 biji kapsul harga rm65 saja dengan formula buang lemak n sejukan badan...hubungi sy..mohd zuhairi 0174687570....amat amat berkesan

IKLAN


PopAds.net - The Best Popunder Adnetwork
Back To Top