Saturday, July 21, 2012

Makanan Minuman Untuk Berbuka Puasa

Assalamualaikum

Saje nk story2 pasal makanan dan minuman bulan puasa ni hari. Maklumlah first day puasa mcm2 la tekak mengidam nak makan itu ini. Memang mengada-ngada.. Lepas tu rambang mata bile pergi bazar ramadhan. Sudahnye MEMBAZIR. Sigh** Membazir tu amalan syaitan. Tahu  tak? Tahu.. tapi buat jugak...


Roti John
Dulu aku tak tahu apa benda le roti john sebab kat tmpt aku tak de. Tapi depend pada tempat la if nk beli roti john. 

 
Murtabak
Murtabak memang famous time puasa. Time ni la org sanggup beratur panjang semata-mata utk beli murtabak. Kat sini yang aku tahu area KG BARU yg best and ada jgk tmpt lain tpi tak pernah sampai.  

Sekaya
Sekaya ni memang best kalau org betul2 pandai buat and paling penting org yg jual ni tak menipu masa jual sekaya ni. Bukan kurangkan bahan itu ini. Biasa org kedekut nk letak telur banyak. Grrr..

Laici Kang
Laici Kang pun satu minuman yg famaous jugak time puasa. Tapi susah nk cari yang betul2 best and cukup bahan dlm laici kang. Kenapa digelar Laici Kang??

Air Tebu
Air tebu pun masuk carta minuman org selalu cari utk berbuka. Tapi bukan semua org boleh minum tebu time berbuka. So those yg berpantang tu please la jgn ikut nafsu ye. 

Tau fu fah
Tau fu fah.. Fav aku bulan puasa.. Tapi memandangkan aku pernah terkena beli tau fu fah yg masam so jrg da aku beli. Takut terkena. RM1 pun duit. Kalau nk jual, jual betul2. Jangan kitar semula mkanan yg tak abis tu.

Akok
Aku baru tahu kt KL ni time puasa akok ni famous jugak. Emm.. *wonder

Ayam Golek
 Bile nampak ayam golek bergolek-golek mata pun juling. Sah nk beli.. Tapi bile beli and makan banyak sgt terus bergolek.. Terlepas sudaa maghrib. Maka jgn mkn byk time berbuka. Nanti susah nk bawak perut.

 Air Soya
Air soya pun dpt sambutan bulan puasa. Ramai jugak yang beli soya utk berbuka. 

Ayam Percik
Kelihatan sungguh enak dan lazat kan? Makan plak ngan nasi panas. Lazat... 

Bubur Lambuk
Bubur Lambuk Kg Baru memang famaous. Rezeki aku tahun lepas dpt merasa. Memang sedap. :)

 Tepung Pelita
Tepung pelita pun org cari time nak berbuka.. Aku baru tahu bile Lurviey ckp.

Cendol
Berbuka dengan cendol pun best jugak kan? Sejuk je tekak..

UPDATE

Puding Karamel dan Rangka Ayam
Cik Sweety ckp die mesti nk cri makanan ni. Emm sgt best kalau dpt makan puding karamel tu.

Makanan Minuman Kuih Muih kat atas ni hasil pemerhatian aku kat bazar ramadhan sekitar KL. 
Validity dan Reliability tu rendah sebab aku boleh bilang berapa kali je aku pergi bazar. Aku bukan jenis org yang suke ke bazar sebab for me tak de yang best pun. Masak sendiri lagi best. Plus asap-asap di bazar membuatkan aku sesak nafas. 

Korang boleh tolong tambah tak apa yang best lagi? Nanti aku masukkan...


P/S: Setiap komen korang aku akan update kt sini. Terima kasih.

6 comments:

Cik Nur said...

tergugat tgk laici kang tuuuu..!
mmg godaan..!

sabooo..!

~Sweet Honesty~ said...

kalo sweety,msti nk cari puding karamel n rangka ayam.. dpt tu pun dh ok dh..

Che Rosliza Che mat said...

Emmm sedapnya...

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

wahhhhh cobaannnnnnn huhuhu

BeRRy MuMMie said...

dugaan sungguh nie, ptg nie na cari la...
salam kenal feel free follow bck

wan nurul hezrina said...

adeh kalau g bazzar mmg nafsu tak kuek so mmg tak mo g terus senang