Special Offer

Author

Sambung Belajar Dalam Bidang Pengajian Jenayah

Criminology in Malaysia | Criminology Courses in Malaysia | Forensic Psychology in Malaysia | Kursus Psikologi Forensik di Malaysia 

Assalamualaikum 

Kriminologi ialah ilmu yang melibatkan pengajian jenayah dari perspektif sosial, punca berlakunya jenayah, kesan sosial jenayah dan bagaimana penjenayah telibat dalam jenayah itu. Criminologist mengkaji dengan lebih mendalam untuk memahami apa pendorong seorang penjenayah bertindak dengan criminal manner. 

Bidang kerja criminologist berfokus kepada
  • Teori untuk menerangkan tentang tingkah laku devians yang menyalahi undang-undang 
  • Reaksi sosial terhadap jenayah
  • Keberkesanan polisi anti jenayah
  • Penjenayah, jenayah dan mangsa jenayah.
Agensi penguatkuasa undang-undang akan bekerjasama dengan criminologist untuk mendapatkan profil penjenayah untuk lebih memahami rational dan motif melakukan jenayah. Tugas criminologist adalah mencari maklumat sama ada di kawasan sekitar, di mahkamah, di balai polis dan di penjara.

Dalam erti kata mudah pengajian jenayah ni lebih kepada latar belakang tingkah laku jenayah, penerangan terhadap sesuatu jenayah, rawatan atau pencegahan terhadap penjenayah.

Cabang kerjaya yang akan booming dalam masa 10 tahun. Di Malaysia, psikologi forensik ni not fully established yet but for sure, bidang ni sememangnya penting dan diperlukan.

Sains forensik merupakan satu bidang sains yang menjalankan kajian ke atas penyiasatan jenayah dengan menggunakan ilmu sains seperti kimia, biologi, fizik, teknologi maklumat, dan sebagainya. Akan tetapi, bidang ini telah diperluaskan sehingga menggunakan ilmu sains sosial dalam penyiasatannya seperti perakaunan dan ekonomi. Matlamat utama sains forensik adalah untuk mencari kenyataan di sebalik sesuatu kes.

Feeling macam CSI kan? Hakikatnya tak same pun macam dalam CSI.

Tertarik untuk saya kongsikan apa yang dikatakan oleh Mohammad Rahim Kamaluddin.

I entered the degree programme for forensic science in June 2007 and when I entered there were 30 of us and the chairman of the programme asked what made us choose this field and the majority said it was because of CSI... that shows how impactful the media is in influencing career choices... but what you watch on CSI is totally different from real life. In CSI, the actors are like superheroes as they do everything from evidence collection, analysing, conducting post mortem and at the end of the day they solve the crime, but here we have separate agencies to do the necessary tasks. Police officers collect evidence, the Chemistry department’s forensic officers will do laboratory tests and then a trained forensic pathologist does the examination. It is not an easy task. Many get frustrated when they learn this truth because in the media everything looks nice, but in reality it isn’t.
In Malaysia I can say forensic science is not fully established yet but the government as well as private agencies have acknowledged the importance of this field. So, I am sure maybe in 10 years’ time, the prospects will be greater and we can be equal with foreign experts... now we still need many trained forensic scientists to make this field more established.
A degree in forensic science is just an entry pass… we need more specialists to lead the many fields in the subject and many fields in forensic science need to be established. We still don’t have a victimologist to just focus on crime victims and we still lack trained forensic document investigators to analyse writing, forensic linguists... forensic science is not a standalone subject. We borrow knowledge from many sectors to solve a legal problem.
If you have a forensic science degree, you can go anywhere... the possibilities are endless... police officers, anti-graft officers, firefighters even, detective and you can also work in insurance companies. It’s really about how well you sell your expertise and skills. Credit : The Malay Mail


Bestnye!!! Fuhhh.. Dream job ni since secondary school anything relates dengan law and criminal memang semangat je nak mendengar dan ambil tau. Sapa-sapa yang ada info lagi mengenai bidang pengajian jenayah ni boleh la drop komen. Nanti saya buat penambahan. Sekian sahaja perkongsian kali ni untuk adik-adik yang masih confuse nak ambil course apa nanti. Sebelum ni saya ada kongsikan mengenai Program Kaunseling Di UM .Nanti ada mase saya kongsikan yang lain pulak..



0 Komentar untuk "Sambung Belajar Dalam Bidang Pengajian Jenayah "

IKLAN


PopAds.net - The Best Popunder Adnetwork
Back To Top