Special Offer

Author

Capsicum for Weight Loss

Assalamualaikum

Ari ni nak ckp-ckp pasal diet. Just sharing apa yg aku rasa memang perlu dikongsi especially kepada ladies yg suke habiskan duit for something yg hanya utk kesan sementara. Pil kurus yg mcm tettt je. Kadang aku rasa bengang cuz kenapa la ada ladies yg obsess nk kurus sampai ambil jln mudah by taking pills. Actually you should know the way you control your eating habits ok. Aku bukan pakar dlm nutrisi atau pakar diet apa cume suke buat research about foods.So today aku nak sharing pasal CAPSICUM atau LADA BENGGALA. Apa khasiat lada benggala ni kan??


Capsicum sama ada merah,kuning atau hijau semuanya adalah berKHASIAT.
Capsicum bertindak sebagai agen penyembuhan badan - Catalyst Herbs. Ia membantu masalah gastrousus seperti ulser perut, cirit birit dan dispepsia dan juga mengurangkan masalah kembung perut
Capsicum mempunyai tahap vitamin A dan C yang tinggi dan bertindak sebagai antioksida yg sangat bagus. Antioksida membantu untuk menghalang kerosakan radikal bebas dlm sel-sel saraf dan saluran darah.
Capsicum membantu untuk menurunkan paras gula dalam darah dan menormalkan semula tekanan darah.
Capsicum kaya dengan beta kerotin, Vitamin A dan C dan membantu untuk mencegah masalah seperti mati pucuk dan penyakit hati.
Jus dalam capsicum boleh membantu mencegah hidung berdarah. Kaya dengan Vitamin C, ia menguatkan, menyembuhkan, pembaikan dan membina lapisan membran mukus untuk mencegah hidung berdarah
Capsaicin dalam blok capsicum penghantaran sakit. Ini boleh melegakan kesakitan sehingga ke tahap tertentu. Ia juga dikenali sebagai berkesan dalam menghapuskan migrain dan sakit kepala
Capsicum juga boleh digunakan untuk merawat otot belakang sakit, terseliuh, lebam, artritis dan penyakit sendi. Kesihatan kardiovaskular bertambah baik selepas makan lada kerana ia membantu untuk menurunkan tekanan darah. Ia juga boleh membantu mencegah pukulan dan serangan jantung kerana ia juga merendahkan tahap kolesterol. Ia juga membantu untuk memecahkan deposit kolesterol dalam badan.  
Capsicum meningkatkan metabolisme seseorang itu dengan menurunkan trigliserida. Ini juga membantu membakar kalori.
Semua lada yang berwarna dikatakan kaya dengan antioksidan dan fitonutrien. Ini adalah sangat membantu dalam mencegah kanser pankreas, serviks, sujud dan pundi kencing. Kajian telah menunjukkan bahawa capsicum membantu untuk menghentikan penyebaran kanser pankreas
Capsaicin dalam capsicum juga membantu untuk mencegah leukemia dan mungkin berguna untuk melambatkan atau menghalang pertumbuhan kanser lain juga. Capsaicin kompaun menghalang karsinogen daripada bergaul dengan DNACapsaicin mampu untuk memutuskan bekalan oksigen kepada sel-sel kanser dan tumor.
Capsicum ini diketahui mempunyai kesan julap dan oleh itu membantu mereka yang menderita dengan sembelit.
Ciri-ciri anti septik dalam capsicum berkesan dalam merawat keracunan makanan. Jika diambil dengan  probiotik, ia dapat membantu untuk menghapuskan masalah yis dan jangkitan kulat seperti kaki, makan air kurap, kayap dan sebagainya.
Capsicum  baik untuk sistem optik juga. Tinggi kandungan Vitamin C dan beta karotena dalam sayur-sayuran ini membantu untuk mengelakkan masalah mata seperti katarak, degenerasi makula, dan astigmatisme.
Capsicum juga boleh menguatkan sistem imun badan. Ia adalah kaya dengan Vitamin C dan vitamin ini merangsang sel darah putih untuk melawan jangkitan. Ia juga dikenali untuk pelbagai ciri-ciri anti radang


Utk resipi Capsicum Salad boleh klik sini. Apapun those yg nk diet tu boleh dapatkan nasihat pakar dulu ok. Jangan pakai hentam je. Jgn bertindak kurang bijak ambil pil kurus, pakai korset tapi tak ber'exerxise. It's kinda s*** way la. Hey.. Wake up.. Tak kan makan pil tu then hoping that tomorrow u'll lose weight. No..no.. One more things, apa yg aku share ni bukan utk diet and kecantikan fizikal semata-mata but utk kesihatan dlm. Prevent is better than Cure. Selamat Mencuba.

P/S: Disiplin perlu dlm berdiet. 

2 Komentar untuk "Capsicum for Weight Loss"

betul2..kdang tu nk mkn pil pon kena tgk syarat2 jugak.. amal pntang lrang bagai.. nie x mengharap kan pil semata-mata..^^V

IKLAN


PopAds.net - The Best Popunder Adnetwork
Back To Top