Special Offer

Author

Teknik Mudah Untuk Jahit Maxi Dress

Assalamualaikum... 

Hey #madnessmonday ! Let's rock on Monday!.. 
Salah satu target #cuti27hari adalah jahit dress. Memandangkan selalu tak de saiz bile nak beli maxi dress, (senteng) saya decide untuk belajar jahit maxi dress sendiri. Nak buat labuh tahap sapu lantai mall pun tak pe. Puas hati! Geram kot dress yang saya beli tahun lepas semua tak boleh pakai sebab senteng!Pakai pun tak selesa sebab atas buku lali. Grrr... 

Sebagai seorang 'beginner' macam saya yang tak berguru di mane-mane institusi dan mengharapkan mama dan adik yang tolong guide kan perlulah 'play safe'. Jadi saya gunekan kain baju kurung yang saya dapat mase praktikal kat UniKL dulu. Excited gile nak menjahit dan tanpa menggunakan pola saya jahit maxi dress ni. Hanya gunekan teknik tekap baju sedia ada yang saya selesa pakai. Untuk teknik tekap ni saya guna baju ni sebagai petunjuk labuh, nak cantum kat mane etc.


Hasilnya... Seperti gambar kat atas tu la... Baru dua kali pakai dress ni.. Ok la kan sebab pertama kali buat.*pujidirisendiri* Mane boleh expect sekali buat terus cantik macam kat kedai.. Kena tunggu balik rumah pulak baru dapat jahit lagi.Praktis lagi.. DIY sendiri puas hati. Kalau rajin dalam mase sehari pun dah boleh siap! Sepanjang hidup saya baju kurung yang saya pakai dari darjah dua sampai la sekarang semua mama yang jahitkan. Dua kali je saya tempah jahit baju dengan orang (satu baju kurung kedah dan satu lagi baju dinner untuk kolej) Saya rasa tak selesa dengan jahitan baju yang saya tempah. Adik bongsu saya since form 5 kot dah pandai jahit-jahit ni sebab die memang minat and sorang lagi adik saya tu jahit tudung. Setiap bulan, beli kain jahit tudung sendiri. Dan sekarang baru turn saya nak belajar. Untuk tudung saya kurang minat nak belajar jahit. Tapi kalau dress memang saya suke. Yang simple sudah, janji selesa di pakai. Betul tak?

Selamat bekerja. Semoga hari Isnin kalian indah dan produktif! 

0 Komentar untuk "Teknik Mudah Untuk Jahit Maxi Dress"

IKLAN


PopAds.net - The Best Popunder Adnetwork
Back To Top