Special Offer

Author

Aku, Kaunseling, Kaunselor dan Konsultan

Salam Semua...

Isnin menjelma lagi.. Mulakan pagi dengan senyuman (fake smile), bersemangat dan tetapkan matlamat dan apa yang ingin dilakukan pada hari ini. Wahhh semua pekerja kerajaan tersenyum lebar selepas mendengar bajet 2012 Jumaat lepas kan. Makanya bekerjalah anda dengan bersungguh-sungguh. Kalau aku call tolong jawab dengan penuh berhemah.. Erk.. Nanti aku ceritakan di lain entry karenah pekerja kerajaan ni..



Ok.. ok.. Actually aku now bekerja as consultant dealing with unclaimed monies matter. Helps individual and also company to claim back their monies. Aku memang amik course counseling but doesn't mean I have to be counselor. Almost 5 month aku bekerja and dalam masa 5 bulan ni jugak kadang kala kepala aku ting tong dengan kerjaya aku. Tapi bila ckp pasal kerjaya sebagai seorang kaunselor ramai yang telah set kan kat kepala otak counselor must be PERFECT (damn its not true), mcm DR FADZILAH KAMSAH (he's motivator NOT counselor), mesti bertudung (damn its not true), pandai settle masalah (damn its not true)
Ok.. aku mintak maaf kalau dlm entry ni agak kasar dan mungkin kurang menyenangkan sesiapa yang membaca..

Aku tak pernah mintak dan tak pernah fikir untuk ambil jurusan kaunseling after STPM but bile dapat interview utk jurusan kaunseling aku rasa mcm dunia ni gelap kejap (kejap je).. Then aku tak nak pergi interview tu tapi parent aku suh pergi.. Aku pun pergi la.. Sekali dapat.. Perghh macam mane aku bleh dapat pun tak tahu la. Almost 1 years aku perlukan masa utk aku mencintai bidang ni. It's not easy to learn counseling thingy but the good is I learned and understand more about my self. Then bile kena buat sesi time tu la aku risau sebab aku mcm tak yakin aku dpt buat sesi kaunseling but I did it!!! :) Alhamdulillah settle pun praktikal. Bila da masuk alam pekerjaan ni and keje as consultant aku tak rasa yang bidang aku bidang kaunseling. Aku lebih kepada bidang kerjaya. Dan aku ada plan aku tersendiri. Cume buat masa sekarang aku memerlukan masa untuk aku belajar tentang organisasi, financial dan banyak lagi. Bukan mudah untuk senang, Bukan susah untuk susah.

Ada beberapa kawan aku also bukan berada dlm bidang kaunseling buat msa sekarang and ada jugak yang berpendapat bahawa bidang kaunseling bukan bidang mereka tapi apa yang penting melalui kursus kaunseling yang di ambil they also learn about themselves. Me too!!!

Bila individu yang amik kaunseling ada masalah, stress, mula orang sekeliling mengaitkan "anda as counselor mesti tahu" dan ingin aku jerit di telinga insan tersebut "counselor also human being, and we're not perfect, we just like you and sometimes counselor need counselor".

P/S: Tak sbr utk Transformasi 2012



0 Komentar untuk "Aku, Kaunseling, Kaunselor dan Konsultan"

IKLAN


PopAds.net - The Best Popunder Adnetwork
Back To Top