Special Offer

Author

I'm Pathethic Worker

Salam Semua...

Lately aku rasa sgt demotivated. Mungkin dlm post sebelum ni aku ada bagitau yang aku sangat DEMOTIVATED!!! Stress ngn job aku skang ni.. Actually keje aku ni tak stress pun tapi yang stress nya bila irrationality takes place dlm kepala otak aku ni.. Lossssssss

Pathethic!!
Well aku ada apply for one position and well mmg aku hope sgt dpt position tersebut so that aku lebih enjoy nak buat keje aku. Then pagi semalam i told my General Manager nk balik awal becoz i have phoned interview at 5pm.. And she's quite shocked and suddenly muka GM aku da berubah muka.. Alamak.. Macam salah time je.. Masuk keje da bagi bad news pada dia.. Sigh**

Then dia tanya aku nk resign ke and aku ckp aku nk tgk dlu mcm mane interview tu kan.. Start dri situ mula la banyak ckp.. Almost one hours aku ngn dia borak pasal jobs ni.. She ask me why and tak suka keje ni ke and bla bla bla... So aku ckp keje ni ok cuma aku rasa mcm aku tak sampai target aku je.. Aku jenis orang yg ada target but i dont see credibility aku untuk jadi sales person.. Ngeee.. Macam mana aku terjebak ngn keje ni pun aku tak tahu.. Being consultant not like mcm yg aku fikir before this.. Then she said that it takes times to achieve the target because I'm still new and still in a learning process.. She keep compliment me * aku tak masuk angkat bakul sendiri ok* She also said that she do hope aku tak keluar dri company tu but she wont stop me.. But she keep repeating that she hope that aku tak resign.. Suddenly aku rasa mcm serba salah plak..

Alamak.. Otak aku mula ting tong balik dripada desperate nk tukar keje tetiba mcm motivated utk keje balik..But it takes time because I feel demotivated almost 2 weeks ago.. A lot of thing singgah kat kepala otak aku tanpa di jemput.. Datang tak diundang then menyusahkan aku betul.. Lurviey aku pun ckp tak payah tukar keje.. Stay with current position.. It takes times to achieve wat i need.Sigh**

So masa bincang2 tu aku terfikir setiap position dalam sesebuah company pasti ada pro and cons.. Yang paling aku suka pasal tmpt keje aku ni adalah:

1. Time masuk keje
Time masuk office pkul 9 but ada pekerja yg dtg pkul 10 n 11.Tapi bukan aku.. Aku of coz on time.. Punctuality is my PRIORITY. Masuk pkul 9 then tepat pkul 5.30 aku da off pc and balik.. Haha.. Aku la org yang selalu keluar dlu.. Personal time la plak after 5.30.

2. Pakaian
Dtg keje tak payah nk pening2 nk fikir pasal baju apa nk pakai, kena pakai formal ke tak.. Casual je kot.. Dtg pakai slack and t-shirt. Jumaat dorg memang santai pakai jeans.. Ok yg ok la bagi aku.. Tapi kadang teringin nk pakai formal like professional suits but mcm tak sesuai sebab xkan aku sorg je nk pakai mcm ni.

3. No Gossip
Hahaha.. Actually kalau kite tgk kat big company yg majoriti nya________ *korang isi sendiri banyak mulut tapi tangan malas gerak buat keje kan? Then kalau kat company aku skang ni xde masa nk bergosip nk bercakap sebab masing-masing fokus dengan keje masing-masing.. Just like me, dtg keje buat call, research and other thing yang aku kena assign la..

4. New thingy
Actually doing sales memang tak de dlm kepala otak aku.. So aku banyak belajar la kan sini kan.. Cuma apa yg aku belajar bleh la aku apply sikit.. Tapi yg paling memeningkan kepala aku bila last week CEO assign aku utk baca pasal shares.. OMG... Aku tak ingt la pasal benda mcm ni. Basic thing yg aku belajar dlu pun just ekonomi masa STPM. Payah gile nk faham..

Benda yg aku tak suka?? Emm ntah la.. Mungkin aku set kat kepala otak aku ni pasal gaji kot.. But according to my CEO he said that money is not the priority when u come to work but the skills that u get during working here. Emm.. Time tu aku angguk je la kepala then abis tu bile demotivated tak yah ckp la.. Aku tak dgr ckp orang lain da.. 

Berbalik kepada cerita kat atas td. Ptg aku balik la kat rumah and tunggu pihak bertanggungjawab utk call aku for interview session but sigh** tak call... Memang hangin la aku.. Apa ni.. Da la aku balik awal then mcm ni plak.. Ckp suh aku pilih wat time nk call then bile da pilih tak call plak.. Adoii... Time ni aku terfikir mungkin sbb Tuhan nak aku stay kat company ni lagi and may be aku kena bersabar and gain more experience here.. Because masa before dpt this job, senang je aku dpt interview kat sana sini... Dlm masa sebulan lebih almost 10 interview yang aku dpt tp aku attend just 2 je coz kt tmpt lain aku tak tahu nk pergi macam mne.. Interview pertama tu aku dpt keje tapi aku tolak sebab gaji ciput sgt and aku ckp for the time being aku not interested.. Position title nk up je mcm big company tp gaji ciput.. Alasan sebab aku tak de pengalaman.. Kalau tak bagi pengalaman sampai bile pun fresh grad tak dpt pengalaman... Cuba la faham sikit ngn org fresh grad macam aku ni.. Adoii.. Then aku apply lagi and dpt tapi aku tak dpt pergi even job tu memang yang aku minat and memang bidang yang aku ambil pun.. Last interview aku attend tmpt keje aku skang.. Almost 2 hours interview than balik.. But still kena tunggu result daripada CEO kat Australia.. Aku pun balik kg.. Balik kg punya desperate nk keje.. Tak sbr nk keje sebab fikir hutang yang bertimbun and nk cari duit nk tanggung diri sendiri. Malu la da abis belajar tapi masih nak harap papa and mama tanggung.. So aku dpt jugak keje ni.. 

Then after da dpt keje ni aku ada try apply keje lain yang memang aku rasakan aku layak tapi aku tak tahu kenapa susah sgt aku nak dpt interview sampai la dpt phone interview.. Mungkin buat masa skang ni aku masih perlu bekerja di company aku and company aku perlukan aku?? Erk.. *flying without wings bila GM ckp "U shud proud with urself" Ngeee... 

So now aku still dlam rasional tak rasional.. Tak tahu sampai bile.. hope semuanya akan selesai dengan segera. Aku da letih nak hadap isu demotivated.. Aku ada target utk future aku.. Before reach 26 aku mesti.... Arghhh aku tak kira.. Aku akan cuba berusaha.. 2011 da nk sampai dipenghujung da.. So aku ada masa setahun lebih je.. Utk masa skang mungkin aku akan stay lagi dua bulan and see how my progress.. Ok ke?

P/S: Otak aku da ting tong...
Tag : personal
0 Komentar untuk "I'm Pathethic Worker"

IKLAN


PopAds.net - The Best Popunder Adnetwork
Back To Top