Special Offer

Author

Masalah Laptop Overheat

Salam Semua..

Ok malas nak cakap banyak tgk tajuk entri pun da tahu kan.. Ok malam ni nak kasik tips pada sapa yang sanggup gamble la kan.. I mean for those yang berani mati nk settlekan masalah laptop overheat and kalau ada yang bunyi-bunyi tang kipas laptop tu. Penyelesaian nye senang sangat and all you need is KEBERANIAN ok. Perghh bunyi macam menakutkan je kan. Jom settlekan masalah ni.
 


Ok ni laptop aku yang telah pun dibuka. Acer 4710G. Aku beli 4 tahun lepas masa memula masuk UM. Well ramai yang tahu Acer tak bagus sangat kan. Lagi2 tang skrin. Laptop aku lately ni memang overheat then terpadam sendiri. Guna cooler pun tak jalan sebab tu aku tak suke guna cooler. First thing korang kena buat is bukak kat belakang and biar nampak macam ni. Yang penting korang kena tahu kat mana kedudukan kipas tu. Ni cara mudah and singkat. Aku tak berani nak barai semua. Mampus aku nak pasang balik. Hehe..



Ni la rupe kipas yang aku kerjakan. Tersangatlah banyak habuk kat situ. No wonder la overheatkan and bunyi-bunyi.. Bunyi da macam cengkerik duk dalam bilik da. Apa yang korang perlukan is cotton buds, berus and tisu. So korang cuci la kat celah-celah bilah kipas tu sampai korang rasa da cuci. Actually boleh bukak lagi kipas tu tapi aku tak berani. Sebab kena barai semua kot. 



Tengok nampak tak kat cotton buds tu punye la banyak kat habuk. Hitam and banyak la macam sawang-sawang. Kalau hantar kedai untuk cuci ni pun dah charge RM200++ kononnye tukar kipas baru. Walhal cuci je. Then hilang segala bunyi yang bising kat laptop. Pandai yer dorang buat duit. Huh.. Why not kite gunakan teknologi untuk selesaikan certain probs instead of bazirkan duit for something yang nothing pun actually kan. See now lappy aku da kembali berfungsi seperti sedia kala. Alhamdulillah. Jimat duit, jimat masa, jimat tenaga. Bunyi bising tu pun hilang da. Terima kasih la those yang sharing kat forum tu eyh. 



Ni la peralatan yang aku gunakan. Hehe. Berus blusher aku gunakan utk cuci kipas. Desperate giler kot tengah malam aku nak online bising lak lappy ni. Aku takut menganggu rumet aku tido. Aku jenis yang tak suke ganggu orang tido sebab aku pun tak suke bunyi bising2 time aku tido. Huh pantang sungguh. So dengan gamble dan over berani aku pun terus cabut plug and cuci kipas aku. Alhamdulillah it works!!!! 

Those yang ada problem bunyi laptop yang bising and overheat tu, aku harap entri ni berguna untuk korang daripada korang pergi kedai and bazirkan duit sampai charge ratus2 just untuk buat macam yang aku buat ni. Tak berbaloi aku rasa charge mahal2. Baik buat sendiri. Oyeahh...
P/S: Acer selalu je ada probs kan tapi bile masuk forum rupenye lappy brand lain pun banyak je yg probs. 
4 Komentar untuk "Masalah Laptop Overheat"

HUHU..MKIN TKUT LAK..TP SY GUNA ACER GAK..BEFORE DIS GUNE COMPAQ..TP ENTAH LER..LAPPY TU MATI TRUS HEHE..SO BELI LA YG BARU..ALHAMDULILLAH..SKUNK XDE APER2...YG PENTING..XLEH KASIK LAPPY JADI PANAS...^^

btw..nak tnyer..cmne kite xmo bagi gmbr2 dlm blog kite ni dri kene copy??nak keluarkan msj box tuu???hehe..im still new on blogger jd xtahu sngt..thanks lau sudi bntu..^^

HUHU..MKIN TKUT LAK..TP SY GUNA ACER GAK..BEFORE DIS GUNE COMPAQ..TP ENTAH LER..LAPPY TU MATI TRUS HEHE..SO BELI LA YG BARU..ALHAMDULILLAH..SKUNK XDE APER2...YG PENTING..XLEH KASIK LAPPY JADI PANAS...^^

btw..nak tnyer..cmne kite xmo bagi gmbr2 dlm blog kite ni dri kene copy??nak keluarkan msj box tuu???hehe..im still new on blogger jd xtahu sngt..thanks lau sudi bntu..^^

@ cik jjang : da reply kt ur blog tau :)

Sekadar Berkongsi Info: Panas @ overheat pd laptop sbnar nya juga blaku kerana kekeringan silicon (gam yg seakan berupa minyak gris) pada processor.. bubuh jer balik benda tu, grenti x overheat... harga bnda tu dlm lingkungan rm10... sbesar jari kelingking jer..

http://neozshareitworlds.blogspot.com/

IKLAN


PopAds.net - The Best Popunder Adnetwork
Back To Top