Special Offer

Author

Things To Do Before I Get Married


 Salam Semua...

Wah..wah.. musim sekolah da bermula da.. Sumpah jeles ngan budak sekolah yang boleh beronok-ronok cuti sekolah ni. But sadly for those yg di pantai timur tu kureng enjoy la kan sebab ari hujan tapi bagi mereka-mereka di sana semestinye menyangkal statement aku pasal kureng enjoy. Sah-sah dorang akan cakap enjoy main air banjir la kan. Tapi aku tak pernah main air banjir sebab dilarang keras keluar bermain air banjir. Huh... Tak de pengalaman main banjir. Tak pe lah. Btw musim sekolah bermula so musim kahwin pun menjadi-jadi la kan..Untunglah sapa yang da sampai seru kahwin tu . Sumpah jauh disudut hati jeles** >.< Tapi disebabkan tuntutan yang masih banyak belum terlaksana makanya jangan gatal-gatal nak fikir pasal kawin.



Anyway, many things to do before married and banyak lagi benda nak upgrade kat diri yang serba kurang ni. Makanye terciptalah karangan yang mengarut yang confirm fail kalau cikgu bahasa melayu yang tanda karangan ini :P

 THINGS TO DO BEFORE MARRIED 
(Harapnye tercapai :p)

1. Financial Kena Kukuh

Sebut pasal kawin confirm la financial kena kukuh. Bukan kukuh je tapi lau boleh nak financial freedom but for the time being I dont think so. Saat aku tulis entri ni financial aku sangat la terumbang ambing ibarat ekonomi tgh gawat dan ibarat kena makan ubi kayu tiap-tiap hari. Da kawin tak bermakna dapat biasiswa sepenuhnye dari Lurviey then pergi lenjan kat shopping complex. Alamatnye susah masa depan. Makanye aku harus berfikir macam mane nk buat duit tepi untuk shopping and lenjan duit kat shopping complex. Duit gaji nak bagi parent and bayar PTPTN. 

2. Belajar Masak-Masak

Sengaja aku gandakan perkataan masak-masak tu cuz memang banyak yang aku kena belajar ni. Kena upgrade from basic to premium. Takat masak masuk tekak aku memang da lepas. Aku bagi gred A++ lagi aku nyer masakan. Tapi bile banyak makanan yg Lurviey suka dan sememangnya aku tak pandai masak, jawapannye KENA BELAJAR MASAK. Kena cuti balik menuntut la. A few days ago baru realize yg aku tak pandai buat kuih. Arghhh.. Teruknye... Patutlah mama membebel suh masuk dapur dulu-dulu.. Akibatnye aku yang tanggung. Padan muka aku.


3. Nak Masuk Kelas Menjahit

Huh... agak-agak tercapaikah hasrat ini? Tapi aku cakap sama lu orang selama aku hidup ni semua baju kurung yang dipakai oleh aku adalah copyright protected dan brand MAMA SDN BHD a.k.a mama aku la. Di sebabkan kurang keselesaan dengan sentuhan tgn orang lain makanye jauh kt dlm hati nk belajar jahit. Eleh.. Ada hati nak belajar jahit konon.. Kononnye ari tu raya nak balik jahit baju tapi sudahnye repeat tahun lepas punye sbb aku yang MALAS jahit. Gebang nak jahit sendiri. Pe daa...


4. Nak buat Lesen Kereta

Eyh..eyh.. da tua bangka macam ni tak buat lesen lagi? Hello aku tak berkesempatan nak buat lesen kereta dan disebabkan biasiswa sdn bhd ni makanye lewat sikit la. Besides skang ni pun pergi keje jalan kaki je.. Buat apa rushing2 nk buat lesen kan. Motor? Huh cukuplah sekali bawak motor then accident serik da aku nak bawak motor. :)


5. Rumah

Gediknye hati ni nak beli rumah. Yes.. seriously beberapa bulan lalu otak aku serabut dengan rumah and da ushar-ushar da pun. Tapi tak nak la area Rawang, Sg Besi nun.nak cari area-area KL. Tapi before nak beli rumah kena selidik poket dulu kan.. Poket da agak-agak dapat oksigen cukup bleh la proceed. Dalam proses da ni.. Rumah dulu baru Toyota Rush (berangan la kau nak beli ni).


6. Pelaburan Masa Depan

Kepoh la kau ni nak ckp pasal pelaburan kat sini. Arghhh aku tak kira.. Nak ckp jugak kat sini. Ok ni satu daripada benda yang aku nak buat la. Agak-agak bulan depan leh proceed tak? InsyaAllah jika diizinkan. Amin.


7. Cakes And Pastries

Da lama da ushar kelas buat kek and pastri tapi macam tak diizinkan lagi untuk melaksanakannye. Sigh** Tahu and reti buat choc cake je. Da muak da aku. Nak belajar kek lain plak. Pelbagaikan skill kan. Tak gitu??


8. Gain Weight and Build Up Muscles 

Hehehe.. Gain weight ni dari zaman skolah lagi tapi mak aihhh susah bnor nye nak naik. Macam mane ni? Sehingga ada individu yg ingin transfer lemak-lemak yg berkilo-kilo kat aku. Aku nak nombor tak nak lemak. Kalau boleh da lama da buat. Build up muscles? Mengada-ngada la kau nih.. Sigh** Nk buat mcm mne lagi nih??


9. Master

Plannye tahun depan mau sambung Master tapi masih lagi tgh ushar-ushar ni sbb requirement working experience tu yang kureng. GM ckp leh apply tapi aku tak sure nak apply ke tak BUT aku pasti aku nak sambung. Macam mne tu?


10. New Wardobe 

Dari dulu lagi kononnye nk tukar tapi haram nak gerak.. Sigh** Skang kena fikir-fikir and kena kitar semula t-shirt2 yang adooo.. :) Nak tahu lebih leh tgk kat sini entri FEMINITY INSTINT dan juga mahu ini HEELS WARDROBE




Banyak songeh betul... Macam-macam benda nk buat kan. Tapi kite hanya mampu merancang dan Allah yang menentukan. :) Yang penting kursus kahwin ni bile nak pergi settlekan??


P/S: Nak elak attend majlis kahwin sbb jeles?



0 Komentar untuk "Things To Do Before I Get Married"

IKLAN


PopAds.net - The Best Popunder Adnetwork
Back To Top