Dapur oh Dapur

 Salam Semua...



Sebut pasal dapur memang sinonim dengan pompuan kan? Tapi even sinonim dengan pompuan memang tak dapat dinafikan bahawa segelintir lelaki lebih hebat daripada pompuan bile kat dapur. Buktinye chef-chef di hotel terkemuka majoritinya pondan lelaki. Tahniah korang memang hebat TAPI masakan ibu lebih hebat daripada segalanye kan? Ada sapa nak bangkang statement aku? Walaupun hanya ikan goreng dengan nasi putih yang dihidangkan oleh ibu tapi itulah masakan yang paling enak setanding masakan chef di hotel. Tak caye? Those yang appreciate their mom akan ckp mcm ni.

Ok lah. Entri kali ni bukan nak ckp pasal masakan mama, masakan chef atau program Masterchef Malaysia yang tak hangat dri mulut-mulut orang dlm tren kan tapi entri ni pasal aku dan dapur.. Seriously aku sangap nak masuk dapur ni.. Gedik gile nak masuk dapur nak pegang senduk, kuali, pisau potong daging nak MASAK. Grrr.. tapi bile time balik rumah tak de plak mcm ni.. Ke main alasan je keluar dri mulut time balik rumah. Awalnye bajet nk belajar masak ngan mama tapi tup..tup alasan yang keluar dri mulut aku "rindu nak masak masakan mama.. so mama masak la ari ni" Perghh sangat bajet bagus kan? And aku hanya masak nasi. Ok per.. Time balik cuti la nk balun betul-betul masakan mama kan. Bile balik KL sudahnya masakan kedai je pas tu air tangan mamak, air tangan indon, air tangan melayu. Tak setanding masakan mama.. but kadang-kadang dapat merasa masakan air tangan Lurviey.  

Saat ni jugak aku rindu nak buat chocs cake, salad kentang, maggi tom yam, ayam masak merah, daging masak lada hitam.. Huh semua bajet je ni.. Time ada kemudahan semua, time balik rumah tak de plak nak buat. Adoiii... Now time mcm ni nak plak kan.. Emm kadang-kadang rasa jemu mkn kedai kan.. Duit keluar, masakan tak de la best sgt pon. Macam aku masak jugak.. Kadang lagi best yang aku masak sendiri. Sigh**
Apakan daya tempat stay tak leh memasak. Takat bleh panaskan dlm microwave je. Huh.. tak best langsung. Tapi nasib tmpt tidur yang selesa. Kurang nye hanya tak boleh masak je. Tak pe lah.  Rasa mcm nk terbang balik ke rumah je kejap sbb nak makan masakan mama. Seriously craving for Gulai Tempoyak Ikan Patin. Ya Allah lambatnye raya cina ni.. Tak sabar nak balik bercuti and menggemoxkan badan. 

Tapi ada certain people yang ada kemudahan memasak tapi lebih prefer beli makanan kat kedai kan? Situasi mudah orang yang da kawin la. Orang bujang standard la tak masak. Takat mkn maggi je la kalau da sampai tahap malas turun beli makanan kan (macam aku). Orang yg da kawin ni aku pelik sikit, duk rumah, ada dapur, peti pun ada barang tapi beli kat luar jugak. Tak reti masak ke? or rasa jijik nak ke dapur sbb ada yang berfikiran kat dapur ni orang gaji je duduk kat situ. Excuse me.. Aku pantang sikit ngan orang mcm ni yang bajet mcm bagus sgt tapi tak sedar diri. Shud be perlu rasa malu dan risau sbb tak pandai masak. Kalau weekdays beli makan luar standard la cuz alasan letih boleh pakai tapi weekend letih pebendanye. (nasihat utk diri sendiri jugak). Tak paham aku. Masing-masing punye alasan tersendiri. Suka hati la kan. 

Btw entri ini tidak ada kena mengena dengan sesapa and sapa terasa padan muka and sendiri mau ingat lah. Yang penting entri ini hanya luahan,pandangan daripada aku yang tidak sempurna dan juga peringatan kepada diri aku secara tidak langsung. Sekian..


P/S: Expert di dapur dan expert di tuttt... :P


Tag : emovere
0 Komentar untuk "Dapur oh Dapur"

IKLAN


PopAds.net - The Best Popunder Adnetwork
Back To Top